Boris Koprivnikar je kandidat za ministra za javno upravo. Foto: MMC RTV SLO
Boris Koprivnikar je kandidat za ministra za javno upravo. Foto: MMC RTV SLO
Ministra za notranje zadeve in javno upravo dobila podporo

Na zaslišanju pred odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je Koprivnikar povedal, da mora biti delo v javni upravi transparentno in javno predstavljeno, saj to za seboj potegne tudi nadzor delovanja.

Opozoril je tudi na pretirano birokratizacijo vseh postopkov v Sloveniji, ki so po njegovem mnenju zgolj pomanjkanje prevzemanja odgovornosti. Zato bi morali na račun debirokratizacije priznavati strokovno avtonomijo odločitev uradnikov.

V državni upravi bi morala zaposlitev temeljiti na kompetenci, in ne na varnosti. Nekompetentni ljudje se ne bi smeli počutiti varne na delovnih mestih. "Dobre delavce pa bi morali nagrajevati, tudi zato, ker bi dali sporočilo, da slabo delo ni cenjeno," je povedal.

Država pa bi morala izvesti optimatizacijo pri delu javne uprave in tako bi presežne delavce angažirali za naloge, ki jih za državno upravo opravljajo zunanji izvajalci. Centralizirana pa bi morala biti tako upravljanje državnega premoženja kot informatika.
Namesto novih strategij raje izvajanje starih načrtov
Prav tako si želi, da v prihodnjih štirih letih na področju javne uprave ne bi pisali novih strategij, pač pa uskladili in začeli uresničevati dobre, že obstoječe načrte. Javna uprava mora obenem zagotavljati učinkovit, racionalen, pa tudi prijazen servis, je izpostavil.

Tako na ministrstvo za javno upravo gleda kot na neke vrste vladne skupne službe, kot ministrstvo, ki nima izvornih vsebinskih nalog, ampak je njegovo temeljno poslanstvo zagotavljati stabilne pogoje za delovanje vseh drugih resorjev.

Glede preoblikovanja teritorialne organiziranosti države pa je pojasnil, da bo treba vnovič realno preučiti, katera rešitev bo najracionalnejša in predvsem učinkovita. Pri občinah pa želi spodbujati združevanje funkcij zlasti na dveh ravneh: da se organizirajo določene skupne naloge občin in da se povežejo na vsebinskih področjih pri razvojnih projektih.

Izpostavil je tudi potrebo po krepitvi sodelovanja z nevladnim sektorjem, ki bi nato postopoma lahko prevzel določene naloge, ki so trenutno v domeni izključno javnega sektorja. Poudaril je, da bo treba maso za plače v javnem sektorju glede na finančne zmožnosti zelo nadzirati. Odpuščanjem se, kot je dejal, zelo izogiba.

Vodja skupnosti socialnih zavodov
Kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar je dolgoletni predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Kot zagovornik čim bolj kakovostnega preživljanja jeseni življenja je soustanovitelj nacionalne točke za starejše MATIjA, Skupnost socialnih zavodov Slovenije pa je vodilni partner mreže. Koprivnikar je tudi podpredsednik evropskega združenja direktorjev domov za starejše.

Ministra za notranje zadeve in javno upravo dobila podporo