Koprivnikar se je v Selnici ob Dravi srečal z nekaterimi župani. Foto: BoBo
Koprivnikar se je v Selnici ob Dravi srečal z nekaterimi župani. Foto: BoBo

Ministra Koprivnikarja, ki se je z vladno ekipo mudil na obisku v Podravju, so župani opozorili na že večkrat slišane težave. Tako so znova izpostavili, da se obseg zakonsko določenih nalog občin stalno povečuje, povprečnine pa so ob tem vse nižje. Z njimi se je strinjal tudi minister, ki je poudaril, da bi to težavo lahko rešili z racionalnejšo organizacijo. Vseeno pa je dodal, da finančni položaj občin ni tako slab, saj se zadolženost občin zmanjšuje, obseg likvidnih sredstev na računih občin se povečuje, občinam pa uspe izvajati tekoče naloge.

Predstavnica finančnega ministrstva Marjetica Mahne je povedala, da so občine Podravja lansko leto končale s skupnim presežkom 2,6 milijona evrov, zadolženost občin pa se je zmanjšala za pet odstotkov.

Direktor mariborske mestne uprave Darko Fras pa je opozoril, da bo leto 2016 bistveno drugačno, saj je slika leta 2015 boljša le zato, ker se je lani končalo financiranje iz prejšnje finančne perspektive.

Občine v času krize število zaposlenih zvišale
Koprivnikar rezerve občin vidi v racionalnejši porabi, pri čemer jih je med drugim opozoril, da so v letih krize število zaposlenih zvišale za 11 odstotkov. Hkrati je župane spomnil na številne možnosti, ki jih je država dala občinam. Med drugim je omogočila ustanavljanje pravobranilstev, spodbuja povezovanje občin za izvajanje tekočih nalog in izvajanje zahtevnih projektov, financira skupne občinske uprave, jim daje na voljo programsko opremo, vabi jih k skupnim javnim razpisom. Vsa ta nova orodja pa so v veliki meri še neizrabljena, je opozoril minister.

Po navedbah ministrstva za javno upravo je sicer že zdaj izjemno uspešno in zgledno sodelovanje podravskih občin v skupnih občinskih upravah, saj je v tej regiji kar šest skupnih občinskih uprav, ki uspešno sodelujejo na področju inšpekcije in redarstva, nekatere tudi na področju revizije in na področju okolja.

Minister je župane danes opozoril še, da je odprt zakon o financiranju občin in da se končuje priprava strategije razvoja lokalne samouprave, z obema dokumentoma pa bo država po ministrovih besedah izboljšala način delovanja in financiranja lokalnih skupnosti. Ob tem je predstavnike občin pozval k dajanju konkretnih predlogov rešitev, saj se po ministrovih besedah pogajanja nikoli ne končujejo.

"Ni dovolj samo imeti dialoga, pogrešam konkretne rešitve," pa je po koncu srečanja z ministrom novinarjem dejal župan Občine Duplek Mitja Horvat, podobno pa so menili tudi nekateri drugi župani.