Predsednik koprskega odbora SD Angel Šav:
Predsednik koprskega odbora SD Angel Šav: "V strankarski centrali lažejo, kršijo statut stranke in pravilnike. Generalni tajnik SD Uroš Jauševec naj takoj odstopi, saj dela stranki samo škodo!" Foto: Eugenija Carl
SD
V Kopru so prepričani, da so v Ljubljani kršili statut stranke in druge pravilnike, ki glede določanja kandidatov govorijo o demokratičnem usklajevanju z lokalnimi odbori. Foto: BoBo
Koprski SD besen na centralo

V izjavi je namreč zapisano: "Da smo za dobrobit utrditve levice in konsolidacije levega političnega prostora ter sodelovanja stranke Socialnih demokratov in stranke Solidarnost, kandidatno listo SD v celotni Sloveniji in tudi v Kopru izbrali tako, da iz nje izhaja dogovor med strankama ter izraža povezovalnost, za katero iskreno verjamemo, da bo prinesla dobre rezultate na letošnjih predčasnih volitvah."

Prezrti koprski kandidati
V koprskem odboru SD-ja so na obratih že od petka, ko so iz medijev izvedeli, da jim je ljubljanska centrala za kandidata v Kopru, kjer ima SD sicer močno podporo, samovoljno vsilila Dušana Kebra. Da je gnev še večji, Keber sploh ne prihaja iz SD-ja, ampak iz stranke Solidarnost. "Da so nas izigrali, nam je bilo dokončno jasno na petkovi konvenciji stranke, ko smo videli, da naših petih kandidatov ni nikjer. Tam je bil samo Marijan Križman, ki ga je evidentiralo članstvo in je sprejel kandidaturo za Koper podeželje," je nad ravnanjem strankine centrale ogorčen Šav.

Protest in ultimat
V Kopru so prepričani, da so v Ljubljani kršili statut stranke in druge pravilnike, ki glede določanja kandidatov govorijo o demokratičnem usklajevanju z lokalnimi odbori, zato so predsedniku stranke Dejanu Židanu in generalnemu tajniku ter vodji volilnega štaba Urošu Jauševcu poslali protest in ultimat. Zahtevali so, naj do danes dopoldne ugodijo njihovi zahtevi po ponovnem imenovanju kandidatov v Kopru, na spremenjeni kandidatni listi pa bi v Kopru namesto Kebra in Križmana radi videli Angela Šava in Boruta Maleševiča.

"Odgovora nismo dobili. Tudi sicer nas ignorirajo že od prejšnjega tedna, čeprav smo pozive poslali na več naslovov in po vseh možnih komunikacijskih poteh. Tako še danes ne vemo, zakaj niso upoštevali naših evidentiranih kandidatov," pravi Šav, ki strankarskemu vodstvu napoveduje boj z vsemi sredstvi. Koper sicer kandidatne liste SD-ja ne bo podprl.

Jauševec naj odstopi
Na naše vprašanje, ali niso morda v Kopru sami krivi za tako ravnanje centrale, saj je koprski SD zadnja leta zaradi nekaterih potez nekdanjih vodstev in nekaterih članov izgubil ugled, moč in se tudi notranje razklal, Šav odgovarja, da se v stranki ne počutijo krive, da se trudijo in da so dovolj močni, da bi lahko na volitvah nastopili sami, brez kakršnega koli povezovanja.

Za "diktat Ljubljane nad Koprom je kriv generalni tajnik in vodja volilnega štaba Uroš Jauševec. Kršil je statut, zato ga pozivamo, naj prevzame odgovornost in nemudoma odstopi. Tudi sicer stranki povzroča težave in koprskemu odboru povzroča škodo. Onemogoča nas, hotel je celo ukiniti pisarno in odpustiti delavko. Sumi se tudi, da se glede podpore v Kopru celo dogovarja z našo politično konkurenco, samo da bi se ignoriralo koprski SD."

Uroš Jauševec na vse kritike odgovarja v enem stavku: "Kandidatna lista stranke je bila potrjena v skladu s pravilnikom o določanju kandidatnih list."

Koprski SD besen na centralo