Drugi tir postaja vse bolj vroča politična tema. Foto: BoBo
Drugi tir postaja vse bolj vroča politična tema. Foto: BoBo
Miro Cerar
Objavljeno besedilo zakona o Sovi je po besedah Cerarja zgolj ena izmed starejših delovnih različic, ki ne predstavlja niti predloga osnutka zakona, kaj šele končnega predloga. Foto: Borut Živulović/BoBo
DZ, državni zbor, poslanci
Tokrat na vprašanja poslancev odgovarja zgolj premier, ministri bodo na vrsto prišli v petek. Foto: DZ/Katja Bidovec
Drugi tir tudi vroča politična tema
Koprska občina za referendum
Kopska občina podpira referendum

Burno razpravo je sprožil Ljubo Žnidar iz SDS-a, ki je Cerarju očital, da se zakonu o drugem tiru, ki ga je potrdila vladna koalicija, že na daleč vidi, da daje pravno podlago finančnim mahinacijam pri projektu.

Cerar je očitke zavrnil in spomnil, da projekt uživa podporo mednarodnih institucij, ki imajo za projekte, v katerih sodelujejo, zelo visoka merila. Poudaril je podporo Evropske komisije, agencije Jaspers in Evropske investicijske banke, projekt po Cerarjevih besedah podpira tudi pet držav, poleg štirih zalednih tudi Španija.

Celotno financiranje projekta je po zagotovilih premierja zastavljeno tako, da v najmanjši meri bremeni davkoplačevalce.

Občina Koper medtem podprla referendum o drugem tiru
Koprski občinski svetniki so sicer danes na izredni seji soglasno sprejeli deklaracijo, v kateri odločno nasprotujejo uveljavitvi zakona o drugem tiru in podpirajo zahtevo za sklic referenduma, pri tem pa občane pozivajo, da na referendumu glasujejo proti.

Župan Boris Popovič je znova poudaril škodljivost vladnega načrta za realizacijo projekta, svetniki iz vrst SMC-ja pa so sejo obstruirali. Svetnica iz vrst stranke Dragica Vrkič Kozlan je pojasnila, da sklic izredne seje pomeni kršitev občinskega statuta, saj občini ne nastaja neposredna škoda, poleg tega je za četrtek predvidena redna seja občinskega sveta. Pri sprejemu deklaracije pa gre po njenem mnenju tudi za preseganje pristojnosti občinskega sveta, da se o referendumu odloča v imenu občanov.

Popovič proti sodelovanju Madžarske
Pozneje se je s Popovičem sestal tudi Cerar, koprski župan pa mu je predstavil svoje pomisleke glede zakona o drugem tiru. Kot je ocenil po sestanku, je premier glede podrobnosti projekta "pomanjkljivo informiran", vendar je napovedal, da bo Popovičeve premisleke preveril, nato pa se bodo znova sestali in skušali zbližati stališča.

Popovič se sicer zavzema za državno financiranje projekta brez udeležbe tujih držav in gradnjo dvotirne proge.

Cerar ne bo dovolil neustavnega besedila
ZL pa je medtem v državnem zboru v okviru poslanskih vprašanj od predsednika vlade zahteval pojasnila o zakonu o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. V ZL-ju so namreč prepričani, da delovno gradivo, ki je prišlo v javnost, prinaša nekaj očitnih protiustavnosti.

Cerar je v odgovoru zagotovil, da se je v javnosti pojavila ena izmed starejših delovnih različic. Ta ne predstavlja niti predloga osnutka zakona, kaj šele končnega predloga. ZL-ju je zagotovil, da ne bo dovolil, da na vlado pride neustavno besedilo.

Upokojencem se obetajo boljši časi
Marjano Kotnik Poropat
iz koalicijskega DeSUS-a je zanimalo, kaj lahko v prihodnje pričakujejo upokojenci. Cerar ji je pojasnil, da bodo prihodnje leto odpravljeni vsi varčevalni ukrepi, ki veljajo za usklajevanje pokojnin in izplačilo upokojenskega regresa.

V vladi si bodo po besedah Cerarja prizadevali tudi, da bi čim prej zaživel demografski sklad. Cerar upa, da bo zakon na vladi sprejet in nato poslan v DZ do poletja.

Cerar: Ne smemo ogroziti poteka arbitražnega procesa
Cerar je na poslansko vprašanje NSi-ja o incidentih v Piranskem zalivu zagotovil, da slovenski organi v takšnih primerih vedno ukrepajo v skladu s svojimi pristojnostmi, pristojno ministrstvo pa o njih obvešča arbitražno sodišče.

"Vsaka razprava, ki bi na naši strani sprožala konflikte, bi bila škodljiva in arbitražno sodišče bi bilo na to pozorno, zato smo pri teh zadevah zelo previdni in zadržani. Seveda pa izvajamo vse naloge, ki jih vlada in država morata izvajati," je Mateju Toninu, ki je zastavil vprašanje, zagotovil Cerar.

Pred poslanci krovni zakon o športu
Ker bodo poslanska vprašanja ministrom na sporedu šele v petek, je DZ po koncu poslanskih vprašanj, namenjenih Cerarju, nadaljeval z vsebinskimi točkami.

Poslanci so se lotili krovnega zakona o športu. Gre za prvo sistemsko prenovitev na področju športa po letu 1998. Pred predvidenim glasovanjem v sredo so danes zakonu podporo napovedali poslanci vladajočih strank SMC-ja, DeSUS-a in SD-ja, NSi zakona ne bo podprl, a mu tudi ne bo nasprotoval, preostala opozicija je bila večinoma proti.

SDS je napovedal amandmaje, tudi tiste, ki urejajo delavnopravno zakonodajo, podobno je zatrdil ZL, ki je posebej izpostavljal točke, povezane z zaposlitvijo športnikov in strokovnih delavcev v športu, nepovezani poslanci pa so napovedali opredeljevanje po razpravi. Amandmaje so poleg opozicije napovedali tudi poslanci vladnih strank.

Med ključnimi cilji novega zakona o športu, ki nadomešča dozdajšnjo ureditev, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič navedla povečanje dostopnosti do gibalnih dejavnosti in nujno potrebne posodobitve zakonske ureditve v skladu z novimi razmerami v športu doma in po svetu.

Probaciji se obeta podpora
Državni zbor je opravil tudi razpravo o predlogu zakona o probaciji, s katerim želi vlada celovito urediti izvajanje alternativnih oblik kaznovanja storilcev kaznivih dejanj.

Po besedah ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča je probacija obravnava storilcev kaznivih dejanj in nadziranje njihovega vedenja z namenom odpravljanja vzrokov, ki so vplivali na storitev kaznivega dejanja. Pri tem je bistveno, da oseba, ki je obsojena, ostane v okolju, kjer živi in deluje, hkrati pa je omejena s tem, da mora izpolniti določene obveznosti.

Po zdajšnji ureditvi po besedah Klemenčiča probacijo izvajajo državni tožilci, centri za socialno delo, zavodi za prestajanje kazni zapora, sodišča in policija. S predlaganim zakonom pa bi aprila 2018 ustanovili enotno upravo za probacijo, ki bi prevzela njihove naloge. Izkušnje drugih držav po njegovih besedah kažejo, da se število zaprtih oseb zmanjša.

V koaliciji so napovedali, da bodo glasovali za predlog zakona, medtem ko so mu podporo odrekli v SDS-u, NSi-ju in NP-ju. V ZL-ju podporo predlogu pogojujejo s podporo njihovemu dopolnilu glede zaposlenih na centrih za socialno delo.

Drugi tir tudi vroča politična tema
Koprska občina za referendum
Kopska občina podpira referendum