Zapornik iz Guantanama bo moral imeti sredtsva za preživljanje in veljavno zdravstveno zavarovanje, je povedala Gregorijeva. Foto: EPA
Zapornik iz Guantanama bo moral imeti sredtsva za preživljanje in veljavno zdravstveno zavarovanje, je povedala Gregorijeva. Foto: EPA
Joseph Mussomeli
Slovenci imajo o tej zadevi premalo informacij, meni Mussomeli. Foto: MMC RTV SLO
Bomo sprejeli zapornika?

Direktorica direktorata za migracijo in integracijo Nina Gregori je pojasnila, da zakon določa izdajo dovoljenja za začasno prebivanje tujcu, katerega prebivanje v Sloveniji je v interesu Republike Slovenije. Na podlagi predloga zainteresiranega ministrstva oziroma drugega državnega organa bo vlada odločila, ali obstaja interes za prihod takšnega tujca v Slovenijo. Oseba bo morala dokazati, da ima sredstva za preživljanje in veljavno zdravstveno zavarovanje. Če oseba sama ne bo mogla dokazati, da ima sredstva za preživljanje, bo moral tio dokazati resorni organ, in lahko se zgodi, da bo zainteresirano ministrstvo finančno jamčilo za takšnega tujca. Tujec bo začasno dovoljenje za prebivanje dobil za pet let, po petih letih pa bo, v skladu z zakonom, lahko prosil za podaljšanje.

Če bo slovenska javnost proti sprejemu zapornika, Pahor ne bo silil
Premier Borut Pahor je dejal, da v Sloveniji zaradi odnosov s političnimi zaveznicami, obstaja interes za sprejetje takšnega zapornika. Dodal je, da je od začetka mandata ameriškega predsednika Barracka Obame, ki je napovedal zaprtje Guantanama, sam govoril, da je, če bo slovenska zakonodaja to omogočala, predlagal sprejetje enega zapornika. Ko bo imel dovolj informacij, bo tako vladi predlagal, da sprejme zapornika.

Pahor je dejal, da gre za nedolžne ljudi, ki so po krivem zaprti, da pa bo treba z dvostranskim sporazumom doreči poravnavo stroškov za zapornika. Dodal je še, da z odločitvijo ne bo slili, če bi se izkazalo, da slovenska javnost in večina poslancev to negativno sprejemata. A humanitarna poteza bi po Pahorjevih besedah dala naši državi politično identiteto in dodatno vrednost.

Mussomeli: Slovenci o tem preslabo obveščeni
Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli pa je po poročanju Radia Slovenija dejal, da gre pri razpravi, ali naj Slovenija sprejme zapornike iz Guantanama, prej za vprašanje človekoljubja in pokončnosti kot za meddržavne odnose. Meni tudi, da slovenski državljani o zadevi nimajo dovolj informacij. V zvezi z bojaznijo, da bi bila ogrožena varnost Slovenije in njenih državljanov, je dejal, da bodo vsakega zapornika pred izpustitvijo temeljito preverili.

Bomo sprejeli zapornika?