Vinjete bodo čez nekaj let zgodovina, napoveduje vlada. Foto: MMC RTV SLO
Vinjete bodo čez nekaj let zgodovina, napoveduje vlada. Foto: MMC RTV SLO

Prvo ponudbo je oddala družba Epprojekt iz Trzina v skupnem nastopu z družbo Sago. Kot podizvajalca so navedli avstrijsko družbo Schild & Partner. Druga ponudba prihaja od švicarske družbe Rapp Trans v skupnem nastopu z ljubljansko družbo Impit, kot podizvajalca pa so navedli družbo Prime Management & Consulting Services z Malte.

Javno naročilo je Dars objavil 16. decembra lani. Ponudbe so odprli 27. januarja, zdaj pa poteka njihovo pregledovanje in ocenjevanje.

Izbrani izvajalec bo moral izdelati koncept elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku po navodilih naročnika, izdelati investicijsko dokumentacijo za pridobitev zavezanega ponudnika cestninjenja, urediti projektne pisarne ter izvajati administrativne in druge storitve.

Prav tako od izvajalca pričakujejo izvajanje strokovnih storitev v postopku izvedbe javnega naročanja, sodelovanje in nudenje strokovne pomoči pri vzpostavljanju ustrezne institucionalne ureditve, izvajanje strokovnih storitev v postopku vzpostavitve elektronskega sistema cestninjenja, strokovnih storitev v postopkih končevanja projekta ter storitev v prvem letu delovanja elektronskega cestninskega sistema.

Sistem bo stekel leta 2012
Dars bo z izbranim ponudnikom sklenil pogodbo z rokom izvedbe 31. december 2012. Na mednarodnem razpisu bo izbran tudi izvajalec sistema samega. Kot zagotavljajo, uresničevanje celotnega načrta, ki ga je vlada sprejela novembra lani, poteka po predvidevanjih.

V elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku morajo biti v letu 2012 vključena vsa vozila, pri čemer je za osebna vozila predvideno prehodno obdobje. Od leta 2012 do leta 2014 bo tako v uporabi t. i. elektronska vinjeta - naprava, podobna kartici ABC.