Foto: Evgenija Carl
Foto: Evgenija Carl

"Nedavno je v javnost prišla novica tako imenovanega primera Marinblu in Selea, kjer so bili delavci dejansko potisnjeni v neko suženjsko delovno razmerje. Delali so za mizerno plačilo, spali so na tleh, delo so morali opravljati tudi po 30 ur v kosu, medtem pa jih je vodstvo podjetja teroriziralo in stiskalo, naj dajo od sebe še več," je v izjavi za javnost v prostorih državnega zbora poudaril Miha Kordiš.

Po njegovih besedah takšen primer v državi ni osamljen, ob tem pa je opozoril na kadrovsko podhranjenost delovne inšpekcije. "Zgovorno je, kako zelo podhranjeni so organi nadzora in varovanja delavskih pravic, če je bila delovna inšpekcija v podjetjih že večkrat, pa kršitev ni zares zaznala oz. jih, če jih je zaznala, ni mogla temeljito sankcionirati," je dejal.

V koaliciji so sklicali nujno sejo odbora DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri po Kordiševih besedah od ministrstva za delo pričakujejo, da predstavi konkreten primer podjetij Marinblu in Selea ter konkretne postopke, ki so jih izvedli v teh podjetjih. "Pričakujemo, da povedo, kje so pooblastila in kadrovske kapacitete delovne inšpekcije podhranjene, ter predstavijo načrt, kako bodo to reševali," je dodal.

Po Kordiševih besedah je treba takšnim "gazdam", kot je to v primeru omenjenih podjetjih, sistematično stopati na prste z dodatno okrepljeno delovno inšpekcijo.

V Levici po njegovih besedah že dolgo opozarjajo na problem kadrovskega pomanjkanja delovne inšpekcije. Dejal je, da bi bilo treba število delovnih inšpektorjev najmanj podvojiti, je pa tudi vprašanje, koliko novih inšpektorjev lahko sama delovna inšpekcija usposablja, ne da bi ob tem zanemarjala svoje tekoče obveznosti nadzora in varovanja delavskih pravic.