Hitri testi. Foto: BoBo
Hitri testi. Foto: BoBo

Marsikje še ne vedo, kako bo to videti v praksi. Težave je pričakovati predvsem v tistih službah, kjer ni mogoče odrediti dela od doma, kot sta policija ali vojska.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik ob vseh kritikah znova opozarja: "Država tukaj ne nastopa kot oblast. To ne bo oblastni akt, temveč akt delodajalca. Vsak delodajalec je že po zakonu o varnosti in zdravju pri delu odgovoren zagotoviti varno delovno okolje."

Kot še pravi, sledijo argumentom stroke, ki pa celo predlaga, da bi bil pogoj PC širše veljaven.

"Testiranje je nekako samo možnost, da prepoznavamo ljudi, ki so okuženi. Nič pa ne prispeva k temu, da se ti ljudje ne bi okužili, ne zboleli in seveda da ne širijo potem okužbe naprej," je izjavila vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

PC namesto PCT-ja v državni upravi
Sorodna novica Vojaki brez pogoja PC najprej v koriščenje nadur, nato dopusta in nazadnje na čakanje

Težave bodo predvsem tam, kjer zaposlenim ne bo mogoče odrediti dela od doma. Konkretna navodila so dobili le v vojski, a jih danes (ponedeljek) že nekoliko popravljajo. Glede na njih, bodo lahko necepljeni najprej izrabili presežek ur, nato letni dopust, nato pa bodo lahko šli na čakanje zaradi višje sile. Pri čakanju na delo bi vojaki dobili nadomestilo plače v vrednosti 50 odstotkov. Necepljenim v upravnem delu ministrstva bo odrejeno delo od doma, kjer bo to mogoče. Kjer te možnosti ne bo, pa bo ponujena sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja, v tem času torej ne bodo dobili plačila.

Sorodna novica Tudi sindikat vojakov vložil pobudo ustavnosti pogoja PC

Zadeva je na ustavnem sodišču

Verjetno bodo podobne ukrepe sprejeli tudi na policiji, kjer pa konkretnih navodil vsaj za zdaj še niso pripravili. Morda tudi zato, ker sta tako oba policijska sindikata kot tudi sindikat vojakov na ustavno sodišče že podala pobudo za presojo ustavnosti dveh vladnih odlokov glede pogoja PCT oziroma PC za opravljanje službe skupaj s predlogom za začasno zadržanje in prednostno obravnavo na sodišču. Ustavno sodišče je že sklenilo, da bo zadevo obravnavalo takoj, tako da obstaja tudi možnost, da sodišče še pred petkom zadevo začasno zadrži.

Koritnik: Če delavec na gradbišču ne nosi čelade, lahko izgubi službo

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v oddaji Studio City večkrat poudaril, da gre pri tem odloku (PC) za odgovornost delodajalca, da poskrbi za varno delovno okolje, in ne za oblastni odlok, zato je po njegovem prepričanju v skladu z ustavo in pravnim redom. V oddaji je bilo tudi omenjeno, da je bilo zoper drugi odlok (PCT) vloženih več kot tristo pobud za presojo ustavnosti. Koritnik je nadalje pojasnil, da zaposleni v javni upravi, ki se ne bo cepil in covida-19 ni prebolel, lahko na koncu tudi izgubi službo, kot jo lahko delavec, ki na gradbišče prihaja brez čelade. Ampak država je poskrbela za celo vrsto korakov in opcij pred tem, vključno z delom od doma, čakanjem na delo in tako naprej, je poudaril. Tudi zato po Koritnikovem mnenju ne gre za obvezno cepljenje. Je pa poudaril, da če bi se cepili – in cepivo je zastonj na voljo sleherniku – se zdaj sploh ne bi pogovarjali o pogoju PCT in PC, ampak bi državo odpirali, kot to počnejo marsikje drugje po Evropi.

Minister Boštjan Koritnik o PC pogoju
Ena možnost: vpoklic rezervistov

Slovenska vojska bo po 1. oktobru po potrebi vpoklicala pogodbene rezerviste vojske za nemoteno izvrševanje ustavnih in zakonskih nalog vojske. Tudi ti pa bodo morali izpolnjevati pogoj PC, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Zaposlenim v upravnem delu ministrstva za obrambo, ki od petka ne bodo izpolnjevali pogoja preboleli ali cepljeni (PC), bodo omogočeni izraba presežka ur oziroma letnega dopusta, delo od doma na delovnih mestih, katerih narava in delovni proces omogočata opravljanje dela od doma, ter sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja.

Delo od doma za javne uslužbence, ki jim narava dela to dopušča, bo omogočeno skladno z delovnimi potrebami ministrstva in razpoložljivostjo tehničnih sredstev za opravljanje dela od doma, so pojasnili na ministrstvu. Tistim, ki so na delovnih mestih, ki jim narava dela ne omogoča dela od doma, pa bo omogočeno tudi čakanje na delo zaradi "višje sile, ki je nastala na strani delavca, pri čemer jim pripada nadomestilo skladno z zakonodajo".

Zakon o delovnih razmerjih v 137. členu določa, da če delavec ne more opravljati dela zaradi višje sile, je upravičen do polovice plačila, a ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. Pripadnikom Slovenske vojske, ki po 1. oktobru ne bodo izpolnjevali pogoja PC, zaradi narave dela pa jim ne bo mogoče odrediti dela od doma, bodo omogočeni izraba presežka ur oziroma letnega dopusta ter čakanje na delo zaradi višje sile, ki je nastala na strani delavca, pri čemer jim pripada nadomestilo skladno z zakonodajo.

Kot navajajo na ministrstvu za obrambo, je bilo v organizaciji vojaške zdravstvene enote do 24. septembra z vsemi odmerki cepljenih ali cepljenih z enim odmerkom 59 odstotkov pripadnikov vojske. V upravnem delu ministrstva za obrambo (vključno z upravo za zaščito in reševanje, inšpektoratom za obrambo ter inšpektoratom za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami) je cepljenih 57 odstotkov javnih uslužbencev. Pri tem so pojasnili, da nimajo podatkov o tem, koliko zaposlenih se je cepilo v drugih cepilnih centrih, prav tako nimajo podatka o številu prebolevnikov. Opažajo pa v zadnjem času več zanimanja za cepljenje proti covidu-19. Na ministrstvu za notranje zadeve pa so pojasnili, da natančnih pojasnil o ravnanjih v policiji v primeru neizpolnjevanja pogoja PC še ne morejo podati, saj ministrstvo glede tega še ni izdalo konkretnih navodil.

Sicer pa je bilo zaradi pogoja PC vloženih več ustavnih pobud. Portal N1 je prejšnji teden poročal, da je ustavno sodišče sicer prejelo že približno 250 pobud posameznikov iz državne uprave, ki izpodbijajo vladni odlok. Ustavno sodišče je medtem sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo absolutno prednostno. Nekateri mediji pa poročajo, da bi lahko ustavno sodišče o tem odločilo že do petka.