Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je namreč z odlokom uvedla določilo, da morajo vsi zaposleni v državni upravi s 1. oktobrom izpolnjevati enega izmed pogojev PC: torej prebolelost novega koronavirusa v zadnjih šestih mesecih ali vsaj en odmerek cepljenja proti covidu-19.

To je po mnenju nekaterih pravnih strokovnjakov poseg v pravice posameznika. Prevlada javnega interesa nad posameznikom je seveda mogoča, a bi jo bilo treba urediti na zakonski ravni, in ne le z odloki.

Zato v Sindikatu vojakov Slovenije upajo, da bo ustavno sodišče o začasnem zadržanju tega odloka pred dokončno odločitvijo o njegovi ustavnosti odločilo do 1. oktobra oziroma čim prej. "Za ta korak smo se odločili zaradi mnogih pravnih mnenj, ki pod vprašaj postavljajo ustavnost in zakonitost spornega odloka, pa tudi zato, ker se na nas obračajo mnogi člani za nasvet, kako ravnati 1. oktobra, ker se nimajo namena cepiti. V SVS-ju le želimo, da o spornem odloku odloči Ustavno sodišče kot edino pristojno za sprejemanje takšnih odločitev," so zapisali.

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) in Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa s pobudo za ustavno presojo izpodbijajo dva vladna odloka, s katerima se uveljavljata protokola PCT in PC kot pogoja za opravljanje dela in ohranitev delovnega razmerja.

Bo cepljenje obvezno?

Sindikat poziva vodstvo premogovnika, naj ne pritiska na delavce zaradi pogoja PCT

Oglasili so se tudi v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES), kjer podpirajo druge sindikalne kolege pri odzivih na nedavne vladne odloke: "Odloki vlade niso, ne morejo in ne smejo biti nad zakoni in veljavnimi kolektivnimi pogodbami, kaj šele nad ustavo in zavezujočimi mednarodnimi pogodbami."

Pozvali so tudi Premogovnik Velenje in hčerinsko podjetje HTZ, naj se vzdržita pritiskov na delavce glede izpolnjevanja pogoja PCT, saj so bili zaposleni v teh družbah med epidemijo del kritične infrastrukture, a se nihče nanje ni spomnil, ko je bilo treba iskati varstvo za otroke zaradi zaprtja šol ali ko so se delili covidni dodatki. Zato so ogorčeni, da se je izvršilna veja oblasti odločila na delodajalce prenesti pritisk glede cepljenja prebivalstva. "Odlok ima za neposredno posledico to, da delodajalec izvaja pritisk nad zaposlenim. Take stvari se morajo urejati na nacionalni ravni, in sicer s socialnim dialogom, ne pa s prisilo," so dodali.