Študenti ob preventivnih ukrepih vstopili v novo študijsko leto

Za novo študijsko leto so tri javne in tri zasebne univerze ter en javni in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov razpisali 46.435 vpisnih mest za vpis v prvi letnik na več kot 800 dodiplomskih, magistrskih in doktorskih programih. Do torka se je v visokošolske zavode vpisalo okoli 60.600 študentov, od tega 13.400 novincev.

Poslanica šolske ministrice Simone Kustec

Ministrica za šolstvo, izobraževanje in šport Simona Kustec je ob spremenjenem študijskem letu prepričana, da so vsi deležniki študijskega procesa v pripravo izvedbe vložili poseben napor, zato bo študij varen in enako kakovosten kot pretekla leta. Ministrica je trdno prepričana, da se bo študijsko leto izpeljalo kot vsako leto do zdaj, sicer "letos po malo bolj kreativni poti". A tudi to bo po njeni oceni poseben čar študijskega procesa. Ob tem je brucem zaželela uspešno, pogumno, odlično in vztrajno študijsko pot.

Študijski proces bo krojila trenutna epidemiološka slika v državi. Zaradi preprečevanja covida-19 bo študij potekal po tako imenovanem hibridnem modelu. Ta omogoča kombinacijo predavanj na fakulteti in na daljavo. Nihče sicer natančno ne ve, koliko študentov bo predavanja poslušalo v živo. Nekatere fakultete so študente razdelile v skupine, nekatere so predavalnice spremenile v laboratorije ali najele dodatne večje prostore, da bo lahko več študentov prisluhnilo razlagi profesorja v predavalnici ali da bodo lahko na fakulteti opravljali vsaj vaje.

"Poslušala bom predavanja prek spleta in v živo na hibriden način, ker bomo razdeljeni v skupine," je za Radio Slovenija dejala ena izmed študentk. "Ljubše mi je na lokaciji, sploh pa zato, ker kot študentka arhitekture potrebujemo neko praktično razlago," je povedala druga sogovornica. Nekaterim študentom se zdi poslušanje predavanj od doma precej težko. "Težko se zberem, veliko manj odnesem od tistega, ko poslušam predavanja v živo," opozarjajo.

Pozdrav brucem preselili na splet

Novo akademsko leto študenti in njihovi profesorji začenjajo tudi brez tradicionalnih dobrodošlic za bruce. Letošnji tradicionalni Pozdrav brucem bo ljubljanska univerza ob upoštevanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa preselila na splet. Vzpostavili so posebno spletno stran Pozdravbrucem.si in aplikacijo, s katero bodo brucke in bruci največjo in najstarejšo slovensko univerzo spoznali malce drugače. Prek videa jih bo nagovoril tudi rektor Igor Papič.

Sorodna novica Novo študijsko leto: Z maskami na fakultetah, del predavanj prek spleta

Sprejem za bruce bodo v svojih prostorih pripravile posamezne fakultete. Ob upoštevanju varnostnih ukrepov jih ne bodo sprejemali v velikih skupnih dvoranah, ampak po posameznih programih.

V Ljubljani bo novincem pomagala ljubljanska študentska organizacija. Njihovi informatorji jih bodo pričakali na avtobusni in železniški postaji ter jih usmerjali k želeni fakulteti. Vse informacije lahko dobijo še na sedežu organizacije.

Na novo študijsko leto so se pripravili tudi v mariborski študentski organizaciji, kjer bodo bruce in preostale študente tradicionalno pozdravili z informativno akcijo Dostop. Map z gradivom letos ne bodo prejeli pred fakultetami, pač pa ob vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Dobrodošlico novopečenim študentom pripravlja tudi primorska študentska organizacija z informativnim gradivom, ki ga bodo delili starejši študentje. Univerza na Primorskem v Kopru pripravlja sprejem za dekane fakultet in predstavnike študentov.

Na zasebnih univerzah kombinirano ali v celoti na daljavo

Na zasebni fakulteti za medije v Ljubljani bodo predavanja začeli v ponedeljek, sama predavanja bodo potekala kombinirano. V primeru, da bo skupina presegala število študentov, ki jih je ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov mogoče posesti v predavalnico, bodo predavanja potekala na daljavo, kar pomeni, da si bodo lahko študentje v spletni predavalnici pogledali vnaprej posneto predavanje. Sicer pa bodo predavanja potekala v živo.

Študentje bodo morali na fakulteti ves čas nositi maske in si razkuževati roke, vodili bodo tudi seznam prisotnosti, medtem ko za profesorje maske med samimi predavanji ne bodo obvezne.

Na štirih zasebnih novomeških fakultetah, združenih v zasebno Univerzo v Novem mestu, bodo predavanja organizirali tako, da bodo oddelke, v katerih število zaradi upoštevanja zdravstvenih ukrepov presega zmogljivosti predavalnic, razdelili na več skupin. Te bodo nato predavanja izmenično spremljale delno v živo in delno na spletu. Manjši oddelki študentov, predvsem na magistrskih in doktorskih študijskih programih, pa bodo imeli predavanja v celoti v živo. Pri tem bodo maske ves čas obvezne tako za študente kot profesorje.

Na zasebni fakulteti Doba bo v novem študijskem letu več kot 1100 študentov v celoti študiralo na daljavo, so sporočili.

Drugačno študijsko leto za 60.600 študentov