Pandemija je prizadela tudi področje visokošolskega izobraževanja. Foto: Reuters
Pandemija je prizadela tudi področje visokošolskega izobraževanja. Foto: Reuters

Študenti in študentke po svetu se bodo spoprijemali z novimi pravili in nadzorom kot odzivom na skrbi, da se bo pandemija zaradi odprtja univerz okrepila, piše Guardian.

V Franciji vlada želi, da se mladi vrnejo v predavalnice, da bi tako zmanjšali neenakosti v izobraževanju, ki jih je javnozdravstvena kriza še povečala. Nošenje maske je obvezno ves čas, spodbuja se ohranjanje fizične razdalje. A nekatere izobraževalne ustanove so prenatrpane, zaradi česar je med predavanji nemogoče ohranjati medsebojno razdaljo.

Na Univerzi v Sorboni se pritožujejo, da nimajo dodatnih sredstev, dodatnih predavateljev ali dodatnega prostora za spoprijemanje s krizo. Študenti po državi so na družbenih omrežjih že opozorili na problematiko prenatrpanosti in nezadostne higiene.

V Italiji je medtem poučevanje v predavalnicah prioritetno za študente prvih letnikov.

Nekatere britanske fakultete so vzpostavile svoje lastne točke za testiranje na novi koronavirus in aplikacije za prepoznavanje, sledenje in po možnosti omejevanje izbruhov okužb. University College v Londonu bo uporabljal le četrtino svojih poslopij naenkrat. Takšen ukrep predlagajo tudi nekateri strokovnjaki na področju javnega zdravja.

Številne države so prepovedale študentske zabave. Na Škotskem so oblasti študentom sporočile, naj ta konec tedna ne hodijo v lokale.

Ukrepi, ki naj bi spominjali na Monty Python

Na Irskem so študentom prepovedali, da imajo v sobah, ki jih zagotavljajo fakultete, obiskovalce ali da ti tam prenočijo. Irske univerze ob tem načrtujejo zmanjšanje poučevanja v živo.

Točka za testiranje za študente in osebje v kampusu Univerze v New Yorku. Foto: Reuters
Točka za testiranje za študente in osebje v kampusu Univerze v New Yorku. Foto: Reuters

Član osebja ene od univerz v Dublinu je po poročanju Guardiana za priprave dejal, da ga spominjajo na britansko humoristično skupino Monty Python, znano po svojevrstnem, nadrealističnem humorju. Poudaril je, da so oblasti celo nameravale omejiti število točk, kjer si lahko ljudje razkužijo roke, češ da bi lahko privabljale večje skupine ljudi.

V Grčiji medtem študentje zahtevajo izredna sredstva za dodatne predavatelje in čistilce, da bi zagotovili, da niso vsa predavanja izvedena na daljavo. Študentje v Solunu si prizadevajo, da bi jim dovolili uporabo poslopij, kjer sicer poteka mednarodni trgovski sejem.

V Izraelu univerze skorajda niso imele časa za pripravo ukrepov pred jesenskim semestrom, preden so oblasti zaradi rekordnih števil novih okužb prejšnji teden uvedle drugo zaporo javnega življenja. Zaprli so vrtce, šole in univerze.

V Indiji, kjer vsak dan potrdijo več kot 80.000 novih okužb, je le ena država univerzam dovolila odprtje v novem semestru, ki se običajno začne novembra. Po eni raziskavi se je zaradi ukrepov v drugih državah veliko Indijcev odločilo preložiti študij v tujini.

Žarišča na ameriških univerzah

V ZDA je zaradi pandemije na univerzah kaotično. Kljub pravilom o ohranjanju medsebojne razdalje v predavalnicah in menzah je postalo več deset kampusov žarišč. Razlog naj bi bile prenatrpani študentski domovi in zabave. Nekatere univerze so poslale študente domov in preklicale predavanja v živo. Zaradi tega se oblasti bojijo, da bodo študenti novi koronavirus širili v domačih krajih.

Raziskovalci z univerz Severne Karoline, Indiane in Washingtona ter kolidža Davidson so v svoji raziskavi ugotovili, da bi lahko bila izvedba predavanj v živo na kolidžih in univerzah konec poletja povezana z več kot 3000 dodatnimi okužbami na dan v zadnjih tednih. Raziskava postavlja pod vprašaj smiselnost predavanj v živo v času pandemije.