Jože Romšek o dogajanju v policiji

Ob tem poudarjajo, da "načrtovana premestitev ni povezana z njegovim izražanjem stališč, ki jih je dal kot predsednik Društva kriminalistov Slovenije".

Slavko Koroš. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Slavko Koroš. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Po torkovem poročanju medijev naj bi direktor uprave kriminalistične policije Vojko Urbas nameraval zamenjati svojega pomočnika Koroša, k čemu naj bi prispevale kritike, ki jih je Koroš kot predsednik Društva kriminalistov Slovenije v preteklih dneh izrekel ob zahtevi ministra Aleša Hojsa za revizijo nekaterih končanih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Na Generalni policijski upravi so danes pojasnili, da je direktor uprave kriminalistične policije v torek opravil redni letni razgovor s Korošem. "V razgovoru je direktor ugotovil, da je Slavko Koroš močno obremenjen z nalogami, ki jih opravlja na področju mednarodnega sodelovanja. Med drugim je zelo dejaven v upravnem odboru agencije Europol, pred mesecem dni pa je bil celo izvoljen za namestnika predsedujočega navedenega odbora. Zaradi številnih tudi novih obveznosti v okviru mednarodnega sodelovanja po mnenju direktorja te naloge težje usklajuje z nalogami delovnega mesta, ki ga zaseda, zato ga je direktor seznanil, da bo predlagal njegovo premestitev," so pojasnili.

Koroš se je nato sešel še z v. d. generalnega direktorja policije Andrejem Juričem. "Dogovorila sta se, da bomo zaradi izvajanja nalog, ki so povezane z mednarodnim sodelovanjem, tudi v luči bližajočega predsedovanja Svetu EU-ju in vodenja projektov v zvezi z njim na ravni uprave kriminalistične policije, poiskali rešitev, da bo te naloge še naprej opravljal v vodstvu uprave kriminalistične policije na drugem ustreznem delovnem mestu," so navedli.

Ob tem pa poudarili, da načrtovana premestitev ni povezana z njegovim izražanjem stališč, ki jih je dal kot predsednik Društva kriminalistov Slovenije.

Koroš je namreč med drugim za POP TV dejal, da ko gre za usmeritve in obvezna navodila ministra, pristojnost ministra ne velja za policijske postopke, katerih usmerjanje je na podlagi zakona, ki ureja kazenski postopek, prevzel tožilec. Opozoril je, da je NPU specializirana enota za odkrivanje in preiskovanje najhujših oblik kriminalitete, kjer vse preiskave usmerja državni tožilec.

V Policijskem sindikatu Slovenije zahtevajo odpravo usmeritev

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) od ministra za notranje zadeve Hojsa medtem zahtevajo, da sporne usmeritve in navodila nemudoma odpravi.

V PSS-ju so namreč izrazili pomisleke nad pravno dopustnostjo usmeritev in navodil ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa v delu, ki se nanaša na zahtevo po reviziji nekaterih že končanih preiskav NPU-ja. Pripravili so pravno mnenje, iz katerega izhaja, da "so usmeritve in navodila pravno nedopustni".

Kje bi izvajali revizijo?

Hojs revizijo zahteva v primerih, "v katerih je bil NPU deležen največ kritik". Kot so navedli na ministrstvu, gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB-ja v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Namestnik direktorja kriminalistov Koroš premeščen