istemska tehnika ne more sodelovati pri izdelavi patrij, saj ima konkurenčno klavzulo. Foto: RTV SLO
istemska tehnika ne more sodelovati pri izdelavi patrij, saj ima konkurenčno klavzulo. Foto: RTV SLO
Direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik
Pred kratkim so v javnost pricurljali dokumenti s testiranja obeh vozil, patrie in krpana, ki pričata o boljši kakovosti patrie. Korošci se na izsledke, kot kaže, ne ozirajo. Foto: RTV SLO

Podjetje z Raven na Koroškem je na ljubljanskem okrožnem sodišču v petek vložilo tožbo, ker meni, da je bilo najugodnejši ponudnik za 136 oklepnih pehotnih vozil, ne pa trzinsko podjetje Rotis, ki zastopa finsko Patrio.

S tožbo v Sistemski tehniki še zahtevajo, da država 63 milijard tolarjev vredno pogodbo o dobavi oklepnikov sklene z njimi, predlagajo pa tudi izdajo začasne odredbe, s katero bi se prepovedala podpis pogodbe o dobavi oklepnikov in njihova dobava.

Ministrstvo še nima komentarja
Na ministrstvu za obrambo s tožbo še niso seznanjeni, zato je še ne želijo komentirati. Z Rotisom naj bi sicer pogajanja, ki so bila napovedana že za prejšnji teden, začeli v torek.

V torek pa bodo o odločitvi ministrstva za obrambo za nakup oklepnikov patria razpravljali tudi člani parlamentarnega odbora za obrambo.

Novo podjetje za slovenske oklepnike
Medtem so finsko podjetje Patria, Rotis, ki ga zastopa v Sloveniji, in velenjsko podjetje Gorenje podpisali namero o ustanovitvi skupnega podjetja za izdelavo oklepnikov za Slovensko vojsko. K izdelovanju 136 oklepnikov so povabili tudi Sistemsko tehniko, ki pa je povabilo zavrnila, saj imajo z avstrijskim podjetjem Steyer, ki je 17-odstotni lastnik podjetja, podpisano pogodbo, po kateri ne morejo sodelovati s konkurenco.

Sistemska tehnika: "To so laži in dezinformacije!"
Sicer pa so se tako v Rotisu kot tudi v Sistemski tehniki odzvali na petkovo poročanje Televizije Slovenija o izsledkih testiranja patrie in krpana. Patria se je glede na dokumentacijo, ki jo je TV Slovenija pridobila iz zanesljivega vira, odrezala neprimerno bolje. To so v Sistemski tehniki označili za laži in dezinformacije, v Rotisu pa so po pričakovanjih vse navedbe prispevka o testiranju novih oklepnih vozil potrdili.