Predsednik NSKS-ja Karl Smolle je med drugim spomnil na napovedi avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, da bo vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem rešeno do leta 2012 in ne že letos, kot so na Dunaju zatrjevali pred tem. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik NSKS-ja Karl Smolle je med drugim spomnil na napovedi avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, da bo vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem rešeno do leta 2012 in ne že letos, kot so na Dunaju zatrjevali pred tem. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik NSKS-ja Karl Smolle je slovensko državo opozoril, da mora postati manjšina bistven sestavni del njene zunanje politike. Smolle je med drugim spomnil na napovedi avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, da bo vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem rešeno do leta 2012 in ne že letos, kot so na Dunaju zatrjevali pred tem.

"Nujne so spremembe znotraj organizacije manjšine"
Kot pravi, so spremembe znotraj slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem nujne. Politične strukture so že same po sebi zastarele in jih je treba zamenjati, poleg tega pa mora manjšina dobiti enotno in demokratično izvoljeno predstavništvo, ki bo imelo mandat za pogajanja v imenu manjšine.

Po njegovih besedah lahko tu slovenska država, ki obstoječe manjšinske organizacije finančno podpira s proračunskimi sredstvi in tako lahko zahteva enotno predstavništvo, odigra ključno vlogo. Kot je dejal Marjan Pipp, bi bilo treba ta element vključiti v spremembe zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja, ki jih je nedavno predlagala slovenska vlada, a se to ni zgodilo.

Prav to prenovo obstoječih političnih struktur manjšine (razpustitev zdajšnjih treh krovnih organizacij in izvedbo volitev enotnega zastopstva) je namreč skušalo vodstvo NSKS-ja doseči s predlogom samorazpustitev sveta letos marca. Zbor narodnih predstavnikov (ZNP) je razpustitev pozneje zavrnil, bodo pa v NSKS-ju to nedeljo po odstopu starega izbirali novo vodstvo.

Novi predsednik NSKS-ja najverjetneje Valentin Inzko
Novi predsednik NSKS-ja bo najverjetneje postal visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Valentin Inzko, ki kot enega perečih vprašanj izpostavlja vprašanje financiranja te organizacije. Po besedah Smolleta se je svet izkopal iz dolgov. Kot novo obliko zbiranja sredstev pa vidijo zbiranje prispevkov neposredno med Slovenci.

"Slovenija po 20 letih nima dolgoročne narodne in državne politične strategije"
Na novinarski konferenci je predsednik ZNP NSKS Jože Wakounig okrcal slovensko politiko, ki v 20 letih ni uspela oblikovati dolgoročne narodne in državne politične strategije. "Zato se notranjepolitični spori pogosto bijejo tudi na račun manjšine, Slovenija pa menca, namesto da bi v bran manjšini uveljavila svoje mednarodnopravno utemeljene pravice," je dejal.

1. maj 2011 - prost pretok delovne sile med Slovenijo in Avstrijo
Generalna sekretarka NSKS-ja Angelika Mlinar pa je kot pozitiven datum izpostavila 1. maj 2011, ko bodo padle še zadnje ovire za prost pretok delovne sile med Slovenijo in Avstrijo. S tem se bo po njenih besedah odprla pomembna priložnost za ustvarjanje skupnega čezmejnega gospodarskega prostora, nujnega za obstoj slovenske narodne skupnosti.