Podatke o koruptivnih dejanjih prijavite pristojnim organom, javnost opozarjata Komisija za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad. Foto: BoBo
Podatke o koruptivnih dejanjih prijavite pristojnim organom, javnost opozarjata Komisija za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad. Foto: BoBo

Opozorilo je posledica razkritja Rada Pezdirja, ki je v časopisni kolumni opozoril na to, kako delujejo mehanizmi slovenske korupcije, in zapisal, da so ga od začetka delovanja nove vlade skušali večkrat podkupiti. Primer je Pezdir prijavil tako Komisiji za preprečevanje korupcije kot Nacionalnemu preiskovalnemu uradu. Policija bo preverila, ali gre za sume uradno pregonljivih dejanj.

Tudi v oddaji Odkrito so govorili o etiki v politiki. Vabljeni k ogledu. Med drugim so govorili o Pezdirjevem razkritju in primeru Simčič.

Odsotnost epilogov poglablja apatijo in nezaupanje
Komisija za preprečevanje korupcije in NPU poudarjata, da je pomembno, da omejitev odtekanja informacij v javnost v tovrstnih primerih razumejo tako mediji kot javnost. Zapisali so, da je korupcija resen problem v Sloveniji in da javno razkrivanje "postopkov, poskusov, dokumentov ali imen, preden so s tem seznanjene pristojne institucije, pogosto oteži ali celo onemogoči učinkovite uradne postopke". Odtekanje takšnih informacij namreč dodatno poglablja nezaupanje ljudi v institucije pravne države, odsotnost epilogov pa poglablja apatijo, so dodali.

Korupcijo prijavite pristojnim
Vse "dobroverne prijavitelje" korupcije zato pozivata, da se obrnejo na policijo, komisijo ali tožilstvo, ali prijavo oddajo na spletu. Tako lahko pristojni prijavo strokovno obravnavajo, prijavitelji pa dobijo vsa procesna varstva in jamstva, vključno z zaščito, kot je to določeno v zakonodaji.

Tudi predsednik države Danilo Türk je dejal, da se morajo z dejanji korupcije ukvarjati preiskovalni organi in organi pregona, ki so "težišče akcije", za katero upa, da bo dala dobre rezultate. Zadeve, ki jo je razkril Pezdir, ni komentiral, ker so do zdaj razkrite informacije zelo splošne.