Kosu se zdi paradoksalno, da bi bila komisija center zarote, če so ravno oni tisti, ki so vedno govorili, da Janše ni na tem seznamu. Foto: MMC RTV SLO
Kosu se zdi paradoksalno, da bi bila komisija center zarote, če so ravno oni tisti, ki so vedno govorili, da Janše ni na tem seznamu. Foto: MMC RTV SLO

"Govoriti, da je to seznam osumljencev, je zelo deplasirano in daleč od resnice," je poudaril Kos in dejal, da so stik z njim navezali finski kriminalisti, ker so želeli pomoč. S sodelovanjem pa sta tako komisija kot Slovenija izpolnili mednarodne zahteve.

Komisija se je tako s predstavniki finske policije prvič srečala junija 2007, potem pa so Finci še nekajkrat prišli na obisk v Slovenijo. Pojasnil je še, da se je aprila lani na posebno vabilo finskih policistov in na njihove stroške udeležil zaslišanja. Namen zaslišanja pa je bil primerjati podatke, s katerimi je razpolagala komisija, s tistimi, s katerimi so razpolagali finski kriminalisti.

Na seznamu vse z zadevo povezane osebe, ne pa osumljeni
Finskim policistom je nato posredoval seznam 34 oseb - imena, formalne položaje in vloge v zadevi patria. Kot je poudaril Kos, na tem spisku ni bilo ne Janeza Janše, ne Karla Erjavca, ne Albina Gutmana. Poleg tega je pri zaslišanju določil tudi stopnje verjetnosti pri vseh osebah. Zatem pa so jim finski policisti pokazali precej obširnejši seznam.

Po zaslišanju je povedal, kaj se je zgodilo in na to ni bilo nobene reakcije. Zato se je Kos vprašal, zakaj je bila reakcija tako burna. Kot meni, je videti, da gre za poskus diskreditiranja s strani tistih, ki so osumljeni. Z medijskim pompom namreč ni mogoče vplivati na razrešitev.

Paradoksalno se mu zdi, da bi bila komisija center zarote, če so ravno oni tisti, ki so vedno rekli, da Janše ni na tem seznamu. Če je to zarota, "potem je v zaroto vključeno tako avstrijsko in finsko tožilstvo, pa tudi slovenska policija in tožilstvo glede na to, da so podali dva obtožna naloga," je dejal Kos.

Vse do maja 2008 sum pranja denarja
Na vprašanje, ki ga je postavil tudi prvak SDS-a, zakaj so šli podatki najprej na Finsko in ne v Slovenijo, pa je Kos poudaril, da bi šel na policijo, če bi šlo za seznam osumljencev. Šlo je za to, da so iz tujine rekli, da gre za sum pranja denarja, in vse do maja 2008 niso vedeli, ali gre za sum kaznivega dejanja.