Kos je opozoril, da komisija nima preiskovalnih pooblastil, lahko pa preveri navedbe SNS-a. Foto: RTV SLO
Kos je opozoril, da komisija nima preiskovalnih pooblastil, lahko pa preveri navedbe SNS-a. Foto: RTV SLO
Zmago Jelinčič, predsednik SNS-a
SNS je prepričan, da je v korupcijo vpletenih več ljudi. Foto: RTV SLO

Komisija, katere predsednik je Drago Kos, se bo tako odzvala na prijavo Slovenske nacionalne stranke, ki je na vlado poslala pobudo, naj razišče, ali je šlo pri podeljevanju soglasja za gradnjo vetrnih turbin na Volovji rebri za možnost korupcije.

Komisija, ki je prijavo SNS-a sicer prejela preteklo sredo, za preprečevanje korupcije nima preiskovalnih pooblastil, zato ne more začeti preiskave, še manj zoper določeno osebo, je pojasnil Kos.

SNS zahteva preiskavo
SNS je od vlade 10. avgusta zahteval, da prouči celoten postopek podelitve soglasja in naloži preiskovalna dejanja zaradi možnosti kaznivega dejanja in jemanja podkupnine, primer pa bi morala po njihovem mnenju preiskati tudi komisija za preprečevanje korupcije.

Ministrstvo za okolje in prostor je soglasje za gradnjo 33 vetrnih turbin podelilo Elektru Primorska.

Po mnenju članov stranke SNS so v koruptivna dejanja vpleteni predsednik države Janez Drnovšek, minister za okolje in prostor Janez Podobnik, nekdanji minister za okolje, prostor in energijo Janez Kopač, direktor Elektra Primorska David Valentinčič, župan Ilirske Bistrice Anton Šenkic, direktorica urada za okolje Tanja Dolenc in drugi določeni uslužbenci ministrstva za okolje.