Kot je znano, opozicija ukinitvi komisije za preprečevanje korupcije nasprotuje. Foto: EPA
Kot je znano, opozicija ukinitvi komisije za preprečevanje korupcije nasprotuje. Foto: EPA
Kosova komisija na referendum?

Menijo namreč, da bi bilo o tem vprašanju primerno slišati mnenje državljanov. Predlagajo, da bi bil referendum izpeljan skupaj s pokrajinskim, torej 22. junija.

Kot je povedal Miran Potrč, SD, so poslovniške roke sicer zamudili, kljub temu pa pričakujejo posluh državnega zbora. Ker na majski seji o pobudi ne bodo več mogli glasovati, bodo predlagali sklic izredne seje.

Več načinov, da se prepreči sprejetje zakona
Po mnenju Jožefa Školča, LDS, koalicijski zakon, s katerim želijo ukiniti protikorupcijsko komisijo, že sicer nima velikih možnosti, da bi bil sprejet. Prepreka njegovemu sprejetju pa je po njegovih besedah lahko tudi državni svet ali naknadni zakonodajni referendum, "ki ga ne bo mogoče preprečiti tako kot posvetovalnega".

Ukinitev neodvisnega boja proti korupciji?
Kot je dejala Barbara Žgajner Tavš, Lipa, pa bi ukinitev pomenila konec nadzora nad korupcijo in tudi ukinitev boja proti korupciji nasploh. Podobno meni Matej Lahovnik, Zares, ki je dejal, da bi bilo koristno, če bi za ceno enega referenduma dobili odgovore na več vprašanj. Prav tako ima pobuda podporo DeSUS-a, kjer menijo, da bi bila ohranitev Kosove komisije smiselna, da se bodo zadeve še dalje reševale neodvisno.

Da bi bil predlog za razpis posvetovalnega referenduma sprejet, ga mora podpreti večina na glasovanju prisotnih poslancev.

Tanko: Opozicija z referendumom popravlja napako
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko pa je dejal, da skuša s pobudo za posvetovalni referendum v zvezi z obstojem protikorupcijske komisije opozicija popraviti napako, ki jo je storila, ko ni podprla projekta pokrajinske zakonodaje. Z referendumom pa skuša opozicija tudi ublažiti pričakovane negativne posledice ob morebitnem pozitivnem rezultatu pokrajinskega referenduma, je še dodal.

V NSi-ju pa menijo, da je vprašanje, ki bi ga opozicija postavila državljanom, lahko zavajajoče, je dejal poslanec Drago Koren. Vprašanje bi državljani namreč lahko razumeli, kot da v Sloveniji ukinjamo boj proti korupciji.

Kosova komisija na referendum?