DZ je začel redno aprilsko zasedanje. Foto: MMC RTV SLO
DZ je začel redno aprilsko zasedanje. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Predsednik republike bo pred državnim zborom predstavil svoja stališča do slovenskega sodstva. Foto: MMC RTV SLO
DZ o združevanju kartic neenoten

Branko Grims (SDS) je prepričan, da nima smisla ohranjati komisije, ki se je izkazala za neučinkovito, po mnenju Mirana Potrča (SD) pa bi morali to področje ohraniti v pristojnosti od vlade neodvisnega organa V poslanski skupini Zares menijo, da bi komisija morala delovati vsaj do izteka mandata v letu 2010.

Koalicija zagovarja enotno kartico
Poslanci so razdeljeni tudi glede predloga novele zakona o osebni izkaznici. Koalicija združevanje dokumentov podpira in izpostavlja uporabnost večnamenskega dokumenta, medtem ko opozicija dvomi o varnost podatkov in opozarja na možne zlorabe. V NSi menijo, da je strah pred zlorabo podatkov neutemeljen, poleg tega pa naj bi zlorabe preprečevala tudi fotografija lastnika. Predlog podpirata tudi SDS in DeSUS.

Darja Lavtižar Bebler (SD) pa je opozorila na združevanje osebnih podatkov, ki bo omogočilo navzkrižno povezovanje evidenc in možnost, da bodo vanje imele vpogled tudi nepooblašečene osebe. Pavel Gantar (Zares) meni, da bi bila boljša rešitev uvedba enotnih digitalnih potrdil, s katerimi bi se dostopalo do elektronskega vozlišča, od tu dalje pa do posameznih podatkovnih baz.

Do vizuma le s potovalnim zdravstvenim zavarovanjem
DZ je obravnaval tudi spremembe zakona o tujcih, predvsem v delih, ki urejajo izdajanje vizumov. Zakon na novo opredeljuje pojem garanta, ki jamči za pravno ali fizično osebo med prebivanjem v Sloveniji in jasneje opredeljuje sredstva, ki jih mora imeti prosilec, ki zaprosi za vizum. Ta bo v primeru zavrnitve omogočil vlaganje pritožbe, kar do zdaj ni bilo mogoče. Poleg tega bo za vizum mogoče zaprositi le z urejenim potovalnim z zdravstvenim zavarovanjem.

Tudi Türk pred poslanci
Pred poslance DZ-ja bo v okviru aprilske seje stopil tudi predsednik države Türk, ki bo predstavil svoj pogled na postopek imenovanja ustavnih sodnikov. To bo tretjič v parlamentarni zgodovini, da bo predsednik države nagovoril državni zbor, pri čemer bo pojasnil tudi svoja stališča do učinkovitega delovanja sodne oblasti pri nas na splošno.

B. K./T. K./A.K.K.

DZ o združevanju kartic neenoten