Osnovno poslanstvo slovenskih vojakov je vedno humanitarne narave. Foto: RTV SLO
Osnovno poslanstvo slovenskih vojakov je vedno humanitarne narave. Foto: RTV SLO
Slovenija glede na število prebivalcev na mirovne misije pošilja največ vojakov. Foto: Reuters
Eksplozija na območju, ki ga nadzira SV

Kontingent Sikon 15 šteje v okviru mednarodnih mirovnih sil Kfor, ki delujejo pod vodstvom Nata, 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona. Drugih 100 pa predstavlja podporo in častniško osebje v mednarodnih poveljstvih.

Pri zagotavljanju varnosti, stabilizacije in pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem pri ukrepanju nimajo nacionalnih omejitev, zlasti kar se tiče ukrepanj ob morebitnih nemirih, pri čemer SV do zdaj ni smel sodelovati.

Primopredajne slovesnosti v bazi v Peći so se udeležili tudi obrambni minister Karl Erjavec, načelnik generalštaba SV-ja Albin Gutman in kosovski premier Agim Ceku. Ta je dejal, da je Kosovo dobilo "novega prijatelja, ki nam bo pomagal pri gradnji države in ustanov za varnejše Kosovo".

Erjavec pa je napovedal, da namerava Slovenija v pokrajini pod mednarodnim protektoratom sodelovati tudi s civilnimi programi, zlasti na področju pomoči pri izobraževanju mladih, okrepilo pa naj bi se tudi gospodarsko sodelovanje. Po njegovih besedah naj bi Kosovo z močno gospodarsko delegacijo kmalu obiskal tudi slovenski premier Janez Janša. Obeambni minister je na koncu izrazil prepričanje, da bo slovenski kontingent svojo nalogo opravil z odliko.

Logistični zalogaj
Gre za največji kontingent do zdaj. Slovenski, ki se je na Kosovo odpravil kar s 1.500 tonami opreme (skupno je Slovenijo zapustilo 191 vozil in 24 transportnih kontejnerjev) pa bo operativno poveljeval tudi četi 150 pripadnikov madžarske vojske.

V oporišču Villagio Italia (Italijanska vas) bodo poleg domačih nastanjeni tudi pripadniki madžarske, španske, romunske, argentinske in italijanske vojske.

Premik bataljona iz Slovenije na območje odgovornosti poteka ves februar, zadnji vojaki pa bodo na Kosovo prispeli z letalom konec februarja. Misija bo končana konec avgusta 2007. V pokrajini je bilo do zdaj na misiji že 14 kontingentov SV-ja.

Eksplozija na območju, ki ga nadzira SV