Predstavnika Srbov sta takoj na začetku pogajanj izpolnila napoved Koštunice. Foto: EPA
Predstavnika Srbov sta takoj na začetku pogajanj izpolnila napoved Koštunice. Foto: EPA
Martti Ahtisaari
Ahtisaari bo ZN-u po pogajanjih predstavil predlog. Foto: EPA

Finski diplomat je prepričan, da bosta obe strani glede statusa pokrajine vztrajali pri svojih začetnih stališčih, je pa po njegovem mnenju mogoč dogovor glede drugih vprašanj, ki jih obravnava njegov predlog o Kosovu.

Na Dunaju namreč potekajo večdnevni pogovori srbskih in albanskih predstavnikov o Ahtisaarijevem predlogu za Kosovo. Srbska delegacija je takoj ob začetku pogovorov zavrnila vsa določila, ki posegajo v ozemeljsko nedotakljivost in suverenost Srbije.

To je sicer že prej napovedal tudi odhajajoči srbski premier Vojislav Koštunica, ki je pred začetkom pogovorov na Dunaju dejal tudi, da je mogoče doseči sporazum o prihodnjem statusu Kosova, če bi bila spoštovana resolucija VS-ja ZN-a 1244.

Članov delegacije kosovskih Albancev Vetton Surroi je zatrdil, da od pogajanj pričakuje bolj razločna določila glede načina delovanja Kosova, beograjsko delegacijo pa je obtožil, da prihaja s povsem novimi predlogi, ki povsem spreminjajo načrt.

Pogovori bodo do 2. marca potekali na nižji ravni, 10. marca pa naj bi bil sestanek na višji ravni. Na tem sestanku naj bi odločali o sprejetju njegovega morebiti nekoliko popravljenega predloga.