Predstavniki SD-ja so pozvali volivce, naj na referendumu podprejo zakon o malem delu. Foto: SD
Predstavniki SD-ja so pozvali volivce, naj na referendumu podprejo zakon o malem delu. Foto: SD

Minister za promet Patrick Vlačič je povedal, da so ob zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2008 obljubili spremembe in po njegovem mnenju je malo delo ena izmed takih sprememb. Zatrdil je, da je ena izmed glavnih prednosti zakona o malem delu medgeneracijska solidarnost.

Argumenti članov SD-ja in Mladega foruma za uveljavitev zakona
Majda Potrata
je izpostavila možnost začasnega in občasnega dela brez izgube kakršnih koli pravic, kot naj bi to omogočal zakon. Prav tako po njenem mnenju zakon zagotavlja večjo socialno varnost za vse tri skupine, ki se bodo lahko vključevale v malo delo. "Zagotavlja pa tudi večji odstotek za štipendije, zagotavlja vštevanje delovnega časa v pokojninsko dobo in zvišuje delovno aktivnost brezposelnih oseb," je še dodala.

"Ljudje upravičeno pričakujejo, da bomo zagotovili v družbi več urejenih odnosov, da bomo zagotovili večjo socialno varnost in upravljanje temeljnih nalog, ki jih imajo posamezne skupine, zato si želijo več usmeritve v študij ob hkratnih možnosti dobiti delo. Zagotoviti želijo, da bi brezposelni z nizkimi nadomestili imeli možnost, da delajo, enako velja za upokojence," je poslanec Miran Potrč navedel razloge, zakaj bo glasoval za zakon.

Dušan Kumer je mnenja, da glas ZA na referendumu pomeni več ekonomskih in socialnih pravic za vse tiste, ki morajo včasih začasno delati, bodisi preko študentskih napotnic bodisi preko civilnih pogodb, in celo na črno. "Glas za zakon pomeni tudi odločen ne vsem tistim, ki zagovarjajo študentske servise in delodajalce, ki vse te skupine izkoriščajo." Tudi Samo Bevk je kot enega izmed razlogov, zakaj bo glasoval za zakon, omenil prav urejanje študentskih servisov.

Predsednik Mladega foruma Marko Kastelic je prepričan, da je bil z zakonom o malem delu narejen velik korak naprej v smislu privilegijev in pravic, ki jih malo delo prinaša tistim, ki bodo uporabljali možnost takega dela. Dejan Levanič je prav tako omenil socialne pravice, ki jih malo delo prinaša, in možnosti mladim diplomantom, da hitreje pridejo do prve službe, kar naj bi bil po njegovih besedah cilj sodobne družbe in kar naj bi novi zakon omogočal.

"Zakonu je treba dati priložnost"
Državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca je ob prej omenjenih razlogih, zakaj glasovati za zakon, povedala še, da ob opozicijskih in drugih pomislekih, ali zakon dejansko ureja stvari na bolje, meni, da je treba dati zakonu priložnost, da se ugotovi, kako se bo zakon izkazal v praksi, in se v prihodnje popravi kakšno določilo, če bi se izkazalo, da gre v napačno smer.