Najprej naj se uvede enotna evidenca vpisa vseh študentov v izobraževalne ustanove v Sloveniji, opozarjajo SMS - zeleni. Foto: BoBo
Najprej naj se uvede enotna evidenca vpisa vseh študentov v izobraževalne ustanove v Sloveniji, opozarjajo SMS - zeleni. Foto: BoBo

Opozorili so, da zagovorniki zakona izrabljajo položaj študentov za izgovor, da se legalizira mezdno delo za 700.000 upravičencev, brezposelnih, pogodbenih delavcev, tujcev, študentov in upokojencev in za vse tiste zaposlene, ki bodo v prihodnje prisiljeni delati kot mali delavci. Poleg tega menijo, da izvajanje zakona o malem delu prinaša negativne posledice za demografsko politiko, saj povečana negotovost zaposlovanja in ukinitev delavskih pravic delujeta proti višji rodnosti.

Zavedajo se sicer, da so na trgu začasnega dela potrebne spremembe. Predlagajo, da se uredi obstoječi sistem študentskega dela. Najprej naj se uvede enotna evidenca vpisa vseh študentov v izobraževalne ustanove v Sloveniji. Zanjo po mnenju stranke mladih v slovenski politiki ni interesa, saj "mnogi politični prijatelji bogato služijo na račun novih vpisov in šolnin v svoje zasebne izobraževalne ustanove". Predlagajo tudi večjo vlogo zavoda za zaposlovanje pri posredovanju dela in dodaten nadzor nad izvajanjem študentskega dela.

"Zakon o malem delu omejuje študentsko organiziranje"
Opozarjajo, da zakon o malem delu omejuje študentsko organiziranje in avtonomno razmišljanje in delovanje in ga je do zdaj omogočala tudi finančna neodvisnost študentskih organizacij, zato menijo, da bi bilo treba izboljšati nadzor nad namensko porabo denarja, ki se nabere od študentskega dela. Opozarjajo, da bi, če bi bil zakon o malem delu sprejet, dobršen del zbranih sredstev namenili za delovanje podmladkov političnih strank.

V stranki SMS - zeleni tako ljudi pozivajo, naj se udeležijo referenduma in glasujejo proti zakonu o malem delu in s tem proti izkoriščanju.