Tako v KPK-ju kot pri informacijski pooblaščenki zavračajo očitke SDS-a o politični pristranskosti. Foto: BoBo
Tako v KPK-ju kot pri informacijski pooblaščenki zavračajo očitke SDS-a o politični pristranskosti. Foto: BoBo
Stranka SDS
Državni organi in njihovi predstavniki ne smejo ravnati samovoljno pri izvrševanju oblasti in zlorabljati prava, politično morajo biti nevtralni, pravijo v SDS-u. Foto: BoBo

Poslanci in poslanke SDS-a so v ponedeljek namreč vložili predlog za skupno sejo odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter odbora za pravosodje, na kateri bi obravnavali "aktivnosti v zvezi z zagotavljanjem ustavno skladnega delovanja samostojnih in neodvisnih državnih organov". V SDS-u so opozorili na domnevno politično pristransko delovanje KPK-ja in informacijske pooblaščenke.

Na očitke so se odzvali v obeh organih. Na KPK-ju so zapisali, da njihov senat svoje odločitve utemeljuje z izdanimi zaključnimi ugotovitvami in mnenji, KPK pa se do ocen iz političnih krogov ne opredeljuje. Pri tem v komisiji tudi odločno zanikajo očitke, da delujejo politično pristransko.

Pri informacijski pooblaščenki sicer priznavajo, da so zahteve za sklice sej delovnih teles pravica poslancev, a odločno zavračajo "vsakršno namigovanje in očitke kakršnega koli političnega in pristranskega delovanja".

V SDS-u med drugim navajajo, da je pooblaščenka v enem izmed primerov SDS-u izrekla višjo kazen kot Pozitivni Sloveniji, čeprav je bilo oškodovanih več oseb. Pri informacijski pooblaščenki odgovarjajo, da se je to zgodilo zaradi spremenjene sodne prakse. Vmes je namreč vrhovno sodišče odločilo, da je v primerih, ko ena oseba nezakonito obdela osebne podatke več oseb, "toliko prekrškov, kolikor je oškodovancev", medtem ko je prej to veljalo za en prekršek, pojasnjujejo.

SDS: Proti samovolji in zlorabi prava
SDS poudarja, da morajo državni organi oziroma njihovi predstojniki in uslužbenci pri svojem delu ravnati nepristransko in ne smejo dajati neupravičenih koristi in prednosti posameznikom, pravnim osebam ali interesnim skupinam. Organi in posamezniki tudi ne smejo ravnati samovoljno pri izvrševanju oblasti in zlorabljati prava, politično morajo biti nevtralni, pri čemer je pomemben tudi zunanji videz neodvisnosti delovanja državnih organov, še pravijo v SDS-u.