Foto: KPK
Foto: KPK

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na začetku septembra 2023 na lastno pobudo na podlagi medijskih objav uvedla predhodni preizkus v povezavi s sumi nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja policije. Naknadno je prejela še prijavo, ki se je nanašala na sume nedovoljenih vplivov pooblaščenca enega od kandidatov v natečajnem postopku.

V okviru predhodnega preizkusa je pridobila dokumentacijo in pojasnila ministrstev za notranje zadeve ter za javno upravo oziroma uradniškega sveta in posebne natečajne komisije, ki je vodila postopek javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije.

KPK je ugotovil, da navedbe glede neizpolnjevanja pogojev izbranega kandidata, ki je bil naslovljen na uradniški svet in posebno natečajno komisijo in so jih naslovniki razumeli kot grožnje oziroma nedovoljene pritiske, ne predstavljajo nedovoljenega vpliva oziroma kršitve integritete v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Navedbe pooblaščenca enega od kandidatov, da uradniški svet in posebna natečajna komisija nosita "polno osebno odgovornost za strokovnost in skrbnost odločitve" in da "kršitev predpisov predstavlja nevestno delo na delovnem mestu, tako niso takšne vrste, da bi jih KPK lahko opredelil kot kršitev integritete oziroma ravnanja, ki so v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo posameznikov pri preprečevanju in odpravljanju tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji in etičnimi kodeksi. Člani posebne natečajne komisije morajo svojo odločitev sprejeti neodvisno, strokovno in skrbno ter stati za njo oziroma jo tudi zagovarjati v pravnem postopku," so poudarili na KPK-ju.

Predhodni preizkus glede imenovanja generalnega direktorja policije Senada Jušića se v preostalem delu nadaljuje zbiranje dokumentacije in pojasnil, na podlagi katerih bo KPK lahko potrdil ali ovrgel druge sume kršitev protikorupcijske zakonodaje.

Natečajna komisija prijavila Boštjana Lindava KPK-ju

Posebna natečajna komisija za izvedbo posebnega javnega natečaja za izbiro generalnega direktorja policije je septembra KPK-ju zaradi suma nedovoljenih pritiskov podala prijavo zoper nekdanjega prvega moža Policije Boštjana Lindava. Kot pritisk je komisija razumela dopis v času, ko še ni sprejela končne odločitve, z očitki, da Senad Jušić ne izpolnjuje vseh pogojev za to mesto.

Pooblaščenec Lindava, odvetnik Gregor Verbajs, je z odločitvijo KPK-ja zadovoljen. Ponovno je poudaril, da z Lindavom nista želela vplivati na postopek izbire generalnega direktorja policije pred posebno natečajno komisijo. "Želela sva zgolj opozoriti na preverbo zakonitih pogojev za imenovanje generalnega direktorja policije. Naknadno sva ugotovila, da je imela enake pomisleke tudi posebna natečajna komisija, ki je Jušića pozvala k dopolnitvi prijave za generalnega direktorja policije," je poudaril v izjavi za STA.

Senat komisije bo obravnaval tudi prijavo nekdanje ministrice Tatjane Bobnar

V povezavi s postopkom izbire generalnega direktorja policije KPK zdaj preverja, na kakšen način je uradniški svet presojal izpolnjevanje pogojev kandidatov in preostale okoliščine postopka. "Pomembna dejavnost komisije je, da preverimo morebitne kršitve in korupcijska tveganja iz naše pristojnosti ter izdamo priporočila za ustrezno upravljanje in odpravljanje tveganj, če se to zgodi," je pojasnil namestnik predsednika komisije David Lapornik. Ker postopek še poteka, podrobneje o njem še ni mogel govoriti.

Bo pa senat komisije na seji predvidoma naslednji petek obravnaval prijavo nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar v povezavi s političnimi pritiski na delo policije. "Odločitev bo sprejeta, več pa ne morem povedati," je poudaril Lapornik.

Na komisiji poudarjajo, da bodo pri odločanju v tej zadevi upoštevali vse relevantne informacije in okoliščine, ki izhajajo iz že pridobljenih podatkov, dokumentacije in pojasnil ter drugih dostopnih virov. Pod drobnogled pa bodo vzeli tudi očitke, o katerih je ta teden pred preiskovalno komisijo DZ-ja, ki preiskuje politično vmešavanje v delo policije, spregovorila Tatjana Bobnar, saj na komisiji sledijo vsemu, kar je javno objavljeno.

"Vse morebitne očitke, ki so bili podani in so prosto dostopni, pa tudi morebitno gradivo bomo upoštevali bodisi v okviru te prijave bodisi v okviru drugih morebitnih odprtih prijav," je še poudaril Lapornik.