Vlada je Senada Jušića imenovala za mandatno dobo petih let, in sicer od 8. septembra 2023 do najdlje 7. septembra 2028, z možnostjo ponovnega imenovanja. Foto: BoBo
Vlada je Senada Jušića imenovala za mandatno dobo petih let, in sicer od 8. septembra 2023 do najdlje 7. septembra 2028, z možnostjo ponovnega imenovanja. Foto: BoBo

Imenovanje Senada Jušića za generalnega direktorja policije s polnim mandatom je bila pravilna odločitev, je v izjavi za javnost po imenovanju poudaril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

"Na policiji sem že več kot 32 let. Sem karierni policist in sem prehodil vso pot od patruljnega policista do prvega med enakimi, generalnega direktorja slovenske policije," pa je v izjavi za javnost poudaril Jušić. Dejal je, da si bo prizadeval "skrbno in kakovostno opravljati svoje delo", pa tudi za neodvisnost in strokovnost dela policije.

"Verjamem, da mi bodo v veliko pomoč moje bogate izkušnje in znanje, ki sem si jih pridobil. Policija je pri svojem delu uspešna, to lahko zatrdim. Je servis za ljudi, tukaj smo, ker nas ljudje potrebujejo. Ne nazadnje je naša temeljna naloga varovati življenje in premoženje ljudi," je dejal Jušić in se zahvalil policistom za njihovo delo.

Zagotovil je, da si bo skupaj z obema reprezentativnima policijskima sindikatoma in stanovskimi organizacijami trudil ustvarjati takšne pogoje za delo, da bo delo policistov učinkovito in varno.

Poklukar o pričakovanju odločitve KPK-ja: "Jutri je nov dan"

Glede upravnega spora, ki ga zaradi domnevnega pomanjkanja Jušićevih izkušenj napoveduje njegov predhodnik na mestu v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, je Jušić dejal, da je vso listinsko dokumentacijo predal uradniškemu svetu, ki jo je preučil in sprejel ustrezno odločitev. Jušić je bil namreč pomočnik komandirja policijske postaje in pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na koprski upravi, zato se mu očita pomanjkanje izkušenj. Delo uradniškega sveta pa preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije.

"Jutri je nov dan," je Poklukar odgovoril na novinarsko vprašanje, kaj bo naredil, če sodišče ali Komisija za preprečevanje korupcije ugotovita, da Jušić ne izpolnjuje pogojev za mesto generalnega direktorja. Na vprašanje, zakaj z imenovanjem niso počakali na ugotovitve KPK-ja, pa je Poklukar odgovoril, da so vsi nadzorni organi "dobrodošli".

"Postopek bomo preverili vsestransko, tako z vidika poslovanja uradniškega sveta kot morebitnih vplivov, ki bi jih bili deležni z ene ali druge strani," je glede preiskave delovanja uradniškega sveta za Radio Slovenija poudaril Robert Šumi. "Če bi se potrdilo, da je kar koli narobe, je to zelo slab signal odločevalcem in pravni državi, predvsem pa z vidika zaupanja ljudi v delovanje sistema oziroma v policijo," dodaja. Takšna ugotovitev pa bo pod vprašaj zakonitosti postavila tudi vse odločitve, ki jih je Jušić potegnil kot vršilec dolžnosti in kot direktor, pa tudi odgovornost ministra, ta je na vrh policije predlagal kandidata, ki ne izpolnjuje formalnih pogojev za zasedbo takega mesta, je za Radio poročal Robert Škrjanc.

Jušić na slovesnosti prevzel znak generalnega direktorja

Poklukar pohvalil delo policije v času poplav

Poklukar je sicer kot prednostno nalogo policije poudaril boj proti korupciji. Jušić je v izjavi ocenil, da so pooblastila policije za spopad s tem primerna, ključna instrumenta tega boja pa vidi v kakovostnem usposabljanju policistov in njihovi prisotnosti v mednarodnem okolju. Med dejavnostmi, ki čakajo novega vodjo policije, je Poklukar poudaril oblikovanje resolucije o dolgoročnem opremljanju policije, sprejetje dveh zakonov o policiji ter ureditev kariernega sistema v policiji.

Poklukar je na slovesnosti pohvalil delo policije v času katastrofalnih poplav, ki so prizadele Slovenijo. "Če slovenska policija skupaj s Slovensko vojsko, gasilci in reševalci ne bi ukrepala tako, kot je, bi imeli v Sloveniji med poplavami bistveno več žrtev," je poudaril.

Senad Jušić je prevzel vodenje policije