Igor Kadunc meni, da gre v ozadju za apetite nekaterih političnih skupin po prevladi nad nacionalno radiotelevizijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Igor Kadunc meni, da gre v ozadju za apetite nekaterih političnih skupin po prevladi nad nacionalno radiotelevizijo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po ugotovitvah KPK-ja je prijava nadzornega sveta RTV Slovenija zoper generalnega direktorja Igorja Kadunca, ker naj bi se vmešaval v razpis za neodvisne filmske producente in tako vplival v korist podjetja Arsemedia, premalo utemeljena, poroča Delo. "Pavšalne navedbe, da omenjena oseba pozna vse producente, ne zadoščajo, da bi se omenjeni osebi očitalo, da je njen zasebni interes vplival ali ustvarjal videz, da vpliva na njeno ravnanje," so na KPK-ju povedali za časnik.

Vzrok za prijavo je bilo domnevno vmešavanje v razpis decembra lani. Pri tem se je produkcijska hiša Arsemedia kot edina od 43 prijavljenih na razpis pritožila na postopek izbire in zahtevala pojasnila o ustreznosti postopka. Kadunc se je iz previdnosti sicer sam izločil iz vseh postopkov izbire v decembrskem razpisu za neodvisne filmske producente, ki jim RTV sicer nameni okoli 1,7 milijona evrov.

Odziv generalnega direktorja RTV Slovenija, Igorja Kadunca: "Ker odločitve KPK še nismo prejeli, je ne morem v celoti komentirati. Me pa njihov odgovor ne preseneča. Nadzorni svet bi se tej farsi lahko izognil, če bi mi predsednik NS-ja takrat dal priložnost, da temeljito pisno pojasnim zadevo. Te priložnosti nisem dobil, kar več kot očitno kaže na to, da gre res zgolj za poskus moje osebne diskreditacije in za apetite nekaterih političnih skupin po prevladi nad nacionalno radiotelevizijo. S tem pa je bila povzročena škoda ugleda ne samo meni osebno, temveč RTV Slovenija kot javnemu nacionalnemu mediju. Pričakujem, da se akterji tega zavedajo in bodo sprejeli odgovornost. Prepričan sem, da se bo podobno zgodilo tudi s preostalima dvema točkama predloga razrešitev, ki sta povezani z vprašanji integritete. Ostajam še naprej trden zagovornik RTV Slovenija kot javnega, predvsem pa od osebnih in političnih interesov neodvisnega medija."

Prejšnji teden je sicer nadzorni svet predlagal tudi Kadunčevo razrešitev z mesta generalnega direktorja RTV Slovenija. Poleg navedenega mu med drugim očitajo, da naj bi jih prepozno seznanil s sodelovanjem njegovega sina z enim izmed filmskih podjetij, ki sodelujejo z RTV Slovenija in da naj bi sklepal pogodbe o zaposlitvi svojih najožjih sodelavcev brez vsaj interne javne objave oz. mimo določil internih aktov.