Foto: BoBo
Foto: BoBo

KPK je novembra 2023 sporočil, da je zoper predsednika vlade Roberta Goloba uvedel preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

Zaradi predkazenskega postopka premierju Golobu na KPK-ju trenutno ne morejo zagotoviti celovitega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic (npr. vpogled v spis, pravica izjave o vseh očitkih).

N KPK-ju so navedli, da vpogled v spis opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem se pravica do vpogleda omeji ali odreče, če KPK na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega ali nadzornega postopka. Zato so za mnenje zaprosili Specializirano državno tožilstvo, ki je sporočilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz Golobovega spisa škodovalo interesom predkazenskega postopka.

"KPK je neodvisen organ in mora pri vodenju svojih postopkov upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj, za preiskovanje katerih pa KPK ni pristojen. Zato imajo ti postopki prednost pred postopki KPK-ja," so navedli v sporočilu za javnost.

KPK je nato sprejel sklep o začasni prekinitvi postopka. "Z omejitvijo vpogleda v celoten spis je namreč onemogočeno zagotavljanje vseh procesnih pravic obravnavani osebi, kar pa je bistvenega pomena za zagotavljanje zakonitosti postopka pred KPK-jem," so pojasnili na protikorupcijski komisiji.

KPK je napovedal, da bo postopek nadaljeval takoj, ko bo mogoče. Zdaj pa z namenom čim hitrejšega zaključka postopka po prenehanju razlogov za začasno prekinitev izvaja nujna procesna dejanja.

"Glede na raznovrstne špekulacije, ki so se v povezavi s tem postopkom v preteklih tednih pojavljale v javnosti, KPK vnaprej absolutno zavrača namigovanja, da bi sam zavlačeval ali bil neaktiven v konkretnem postopku. Prav tako niti v tem niti drugih postopkih na datum njene odločitve nikakor ne vplivajo volitve ali kakršni koli drugi notranjepolitični dejavniki," so še zapisali v KPK-ju.

Golob prek pooblaščenca zahteval pogled v spis

Iz kabineta predsednika vlade so po poročanju STA-ja v odzivu na sporočilo KPK-ja zapisali le, da je vpogled v spis predsednik vlade zahteval prek svojega pooblaščenca, odvetnika Stojana Zdolška, ki ima nalogo varovati premierjeve pravice v postopku pred KPK-jem. "Morebitnih drugih postopkov ne moremo komentirati," so še dodali. Zdolšek pa se za zdaj ni odzval.

Tudi odvetnik nekdanje ministrice Tatjane Bobnar Luka Švab je v odzivu zapisal, da vsebinsko postopkov pred pristojnimi državnimi organi ne morejo komentirati. Hkrati pa je spomnil, da so se medtem že izrekli o ravnanju predsednika preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo. "Tudi kar se tiče vpogledov in razkrivanja dokazov oziroma dokumentacije, pa je po našem mnenju prav tako v pristojnosti teh državnih organov, da se tovrstno ravnanje predsednika komisije ustrezno obravnava," je še zapisal v odzivu.

Na družbenem omrežju X se je odzval tudi predsednik SDS-a Janez Janša. "Pa kdo temu še verjame? Dobesedno se norčujejo iz prava, ustave, osnovnega reda, dostojanstva državljanov, normalnosti in vseh nas. Preveč je!" je zapisal. Po njegovih besedah je čas "za veliki pomladni shod PROTI 'Svobodni' korupciji in klientelizmu". Primeren datum bi bil 29. marec 2024 ob 18. uri," je še dodal na omrežju X.

KPK začasno ustavil preiskavo zoper Goloba
KPK začasno ustavil preiskavo Roberta Goloba