Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Postopek je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), kot so potrdili za portal N1, uvedla na podlagi prejete prijave. Kot so pojasnili, se v okviru predhodnega preizkusa preverjajo vsi sumi kršitev, za katere je pristojen KPK, to je kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na vprašanje, ali je v postopku ministrica Emilija Stojmenova Duh, ministrstvo ali kdo drug, so na KPK-ju odgovorili, da v tej fazi ne morejo govoriti o tem, da postopek vodijo zoper določenega posameznika oziroma konkretno obravnavano osebo. "O tem lahko govorimo, ko/če je uvedena preiskava, pri čemer je o tem vedno obveščena tudi obravnavana oseba," so pojasnili.

Po informacijah N1 je KPK na ministrstvo naslovil več vprašanj. Med drugim ga zanimajo podrobnosti sprejete odločitve o razpisu in finančnih sredstvih za nakup, razlogi, da so razpis razdelili na štiri dele, analiza potreb po tovrstnih računalnikih, ali in kdaj so stopili v stik s šolami in vrtci. Odgovorom morajo predložiti tudi ustrezno dokumentacijo oziroma dokazila.

Šestmilijonski posel so si razdelila štiri podjetja, vsakemu je ministrstvo namenilo 1,6 milijona evrov za 3250 prenosnikov.

Ministrstvo zavrača očitke

Portal preiskovalno.si je oktobra lani opozoril na ocene računalniških strokovnjakov, da je ministrstvo z razpisom naročilo 13.000 povprečnih, če ne slabših in cenovno bolj ugodnih prenosnih računalnikov, neprimernih za resno delo.

Na ministrstvu so takrat očitke o neracionalnem nakupu računalnikov zavrnili. Kot so zagotovili, so prenosniki dovolj kakovostni tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene uporabnike.

Kupili so jih sicer za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih, so povedali.