Bešič Loredan. Foto: BoBo
Bešič Loredan. Foto: BoBo

Na podlagi prijave so uvedli postopek predhodnega preizkusa, kar pomeni, da pridobivajo vso relevantno dokumentacijo, preverjajo vsa dejstva in okoliščine primera ter tako ugotavljajo, ali gre v tem primeru za sum kršitev določb iz njihove pristojnosti.

Na komisiji več informacij v tej fazi postopka ne morejo posredovati. Primer bodo obravnavali sicer prednostno, so dodali.

Sorodna novica Minister za zdravje se ni opravičil Fidesu. Premier Golob: Pri ministru so prevladala čustva.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so sicer ministru Danijelu Bešiču Loredanu očitali, da je v telefonskem pogovoru od vodje Fidesovih pogajalcev Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado, češ da ima "ukaz od premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Bešič Loredan je telefonski klic Zemljiču potrdil: "Šlo je za osebni klic kolega kirurga kolegu internistu in ja, čustva so me odnesla," je dejal. Dodal je, da ni šlo za osebne grožnje.

Fides je Bešiča Loredana prijavil tudi na generalni sekretariat vlade. Po čemer se je z njim pogovoril predsednik vlade Robert Golob in sporočil, da še vedno uživa njegovo podporo. Pogovor s premierjem je Bešič Loredan potrdil. V kabinetu predsednika vlade pa so mu pojasnili, da njegovi klici nikoli niso osebni, pač pa vedno kliče kot podpredsednik vlade in minister za zdravje.

Podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič je sicer pred začetkom izredne seje glavnega odbora Fides za medije dejal, da prijave na KPK v sindikatu niso oddali.

So se pa oglasili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije. Na spletni strani so zapisali, da so v slovenskem zdravstvu vsi zavezani enotnemu cilju - ponuditi prebivalcem dostopno in najboljšo storitev. "Zato morajo odnosi tako v zdravstvu kot družbi v celoti temeljiti na profesionalni komunikaciji in medsebojnem spoštovanju, saj v nasprotnem prizadenejo tako zdravnike in zdravstveno osebje kot prebivalce," so poudarili.

KPK obravnava prijavo Bešič Loredana