Petanova komisija je zaslišala nekdanjega prvega moža NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO
Petanova komisija je zaslišala nekdanjega prvega moža NLB-ja. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Kramar o tem, ali pozna Miloša Urbanijo
Petanova komisija preiskuje domnevno korupcijo in klientalizem v zvezi z družbo Ultra, katere solastnik je Gregor Golobič. Pred dobrim letom so se v javnosti tudi pojavili očitki, da so krediti, ki jih je Ultri dal NLB, nezavarovani oz. neustrezno zavarovani. Golobič to zanika, obenem pa je nekdanjega prvega moža NLB-ja Draška Veselinoviča obtožil, da je falsificiral dokument o kreditih Ultri.

Vse to so podtikanja, ki si jih je izmislil v svoji glavi, o kateri si pa mislim svoje.

Odvetnik Miha Kozinc o Francu Pukšiču

Dobro, da se misli ne more brati. Kajti če bi vedeli, kaj si mislim o vas, bi vas vrglo na rit.

Pukšič Kozincu
Kramar o posojilu Ultri

Nekdanji predsednik uprave NLB-ja Marjan Kramar je na zaslišanju na seji preiskovalne komisije DZ-ja, ki preiskuje ravnanja ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča v zvezi z zadevo Ultra, zatrdil, da se v času, ko je vodil upravo naše največje banke, ni nikoli srečal s solastnikom družbe Ultra Golobičem.

"Golobiča poznam iz medijev"
Prav tako zadnjih osem let ni imel drugih stikov z njim. Golobiča pozna iz medijev, videl ga je večkrat, vendar v začetku devetdesetih let, je dejal predsedniku preiskovalne komisije Rudolfu Petanu (SDS). To je Petana presenetilo, saj je na podlagi Golobičeve izjave, ko je ta hvalil Kramarja kot predsednika uprave NLB-ja, sklepal, da se poznata.

"Nisem vedel, da je bil Golobič v času, ko je dobil kredit NLB-ja, solastnik Ultre," je tudi dejal Kramar in dodal, da je za Golobičevo solastništvo izvedel pozneje, in to iz medijev. Ne spomni se pa, kdaj je to izvedel.

Kramar se ne spomni, ali je dal kredit Ultri
Na vprašanje predsednika preiskovalne komisije, ali je NLB v času njegovega vodenja odobril kredite Ultri in Hramu Holdingu, je odgovoril, da je odobril veliko kreditov in da se ob množici le-teh ne spomni omenjenega primera. Prav tako ne sme govoriti o konkretnih poslih, saj za to nima dovoljenja banke, je pojasnil.

Del vprašanj članov komisije Kramarju se je nanašal tudi na očitke oz. trditve, da so bili krediti Ultri neustrezno zavarovani oz. da je imela Ultra drugačen položaj od drugih prosilcev za kredit. Poslanki Zaresa Cvetki Zalokar Oražem je tako Kramar odgovoril, da konkretnih primerov ne sme komentirati.

"Za izjeme ni prostora"
"Bi bil pa zelo presenečen, če bi bil predlog za kredit, ki je prišel na kreditni odbor, kaj drugačen od drugih. Za izjeme ni prostora. Bil bi presenečen, če bi prišlo do izjem," je še poudaril. Obenem je Petanu pojasnil, da so tudi menice, ki so bile del zavarovanja za kredit Ultri, zavarovanje. Ob tem je dodal, da bistvo posla ni v zavarovanju, ampak v tem, ali bo posel uspel.

Na seji komisije se je tudi razvnela polemika med Golobičevim odvetnikom Miho Kozincem in članom komisije Francem Pukšičem (SLS). Ta je namreč dejal, da zadnji dogodki v zvezi z izstopom Mateja Lahovnika iz Zaresa odkrivajo še več dejstev v zvezi z delovanjem Ultre. "Veliki fantje so bili vpleteni v umazane posle," je dejal Pukšič in dodal, da se je Golobič zlagal.

Hude besede med Pukšičem in Kozincem
Proti temu je protestiral Kozinc, ki je Pukšičeve besede označil kot podtikanja, Petana po pozval, naj poskrbi, da se bo Pukšič vedel dostojno: "Da ne bo brez dokazov govoril o nekom, da laže. ".

Pukšič pa je odvrnil: "Dobro, da se misli ne more brati. Kajti če bi vedeli, kaj si mislim o vas, bi vas vrglo na rit." Kramarja pa je vprašal, ali je že vrnil nagrado v višini milijona evrov, ki jo je dobil ob koncu mandata. "Na vprašanja, ki so zunaj konteksta predmeta dela te komisije, ne bom odgovorjal," je bil kratek nekdanji prvi mož naše največje banke.

Komisija bi morala danes zaslišati tudi Miloša Urbanijo iz Ultre in nekdanjega predsednika nadzornega sveta NLB-ja Igorja Marinška, a sta se opravičila.

Spomnimo. Preiskavo v zvezi z ravnanjem ministra in predsednika Zaresa so zahtevali opozicijski SDS, SNS in SLS zaradi suma Golobičevega izogibanja plačevanju davkov v Sloveniji ter suma klientelizma, in sicer zaradi suma in koruptivnega ravnanja za pridobitev posojil in poslov za podjetja v skupini Ultra. Golobič je preiskavo označil za poskus političnega obračunavanja z njim in stranko Zares.

Marjan Kramar o tem, ali pozna Miloša Urbanijo

Vse to so podtikanja, ki si jih je izmislil v svoji glavi, o kateri si pa mislim svoje.

Odvetnik Miha Kozinc o Francu Pukšiču

Dobro, da se misli ne more brati. Kajti če bi vedeli, kaj si mislim o vas, bi vas vrglo na rit.

Pukšič Kozincu
Kramar o posojilu Ultri