"Imamo preveč resno strokovno delo v tem trenutku, da bi se ukvarjali še s takimi napadi politike na strokovno institucijo," odgovarja Milan Krek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tanja Fajon v pismu premierju Janezu Janši očita zmedeno, nedosledno in nestrokovno komunikacijo pristojnih pri ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. To po njenem mnenju dokazuje tudi zadnje dogajanje "o napovedi opustitve mask v šolah, ki ji je nato sledilo zanikanje s strani uradnega vladnega govorca". Zato Fajonova Janši predlagala, naj vlada pripravo ukrepov za zajezitev epidemije vrne v roke epidemiološke stroke, nato pa sprejema odločitve na podlagi njenih priporočil.

Vladi Fajonova predlaga resen razmislek o zamenjavi direktorja NIJZ-ja Milana Kreka "z osebo, ki bo povrnila strokovno avtoriteto te ključne institucije ter glede na zaskrbljujoče informacije o razmerah v NIJZ-ju omogočila glas stroke pri upravljanju krize". Predlaga tudi zamenjavo uradnega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, in sicer "z osebo iz epidemiološke stroke, ki bo na miren, preudaren in pojasnjevalen način prevzela ključno vlogo pri komunikaciji z javnostjo".

Jelko Kacin je bil ob izbruhu epidemije  imenovan za uradnega govorca kriznega štaba vlade, pozneje pa je prevzel vlogo uradnega govorca vlade za covid-19. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Jelko Kacin je bil ob izbruhu epidemije imenovan za uradnega govorca kriznega štaba vlade, pozneje pa je prevzel vlogo uradnega govorca vlade za covid-19. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Krek ostro nad Fajonovo

Na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom) poziva k zamenjavi Kreka in Kacina ne komentirajo.

Na NIJZ-ju "trenutno potrebujemo predvsem pomoč in podporo vseh političnih strank, ne pa njihove kritike", pa je v odzivu na poziv Fajonove, naj vlada razmisli o njegovi zamenjavi, dejal direktor NIJZ-ja Milan Krek. Od politike pričakuje, da razume, da so strokovna institucija, in ne politični organ.

"Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je strokovna, in ne politična institucija, delam kot direktor, ki je zadolžen za poslovno in strokovno področje. S svojimi sodelavci delam v skladu z javno zdravstveno medicinsko stroko in komuniciramo z ljudmi na način, da bi razumeli, da gre za resno pandemijo, ki ima lahko resne posledice za celo državo in posameznika. Zato ocena Fajonove kaže na njen način razmišljanja, ki je vzet iz preteklosti, ker ona mojega strokovnega dela pač ne more ocenjevati," je v odzivu za STA dejal Krek.

Krek: 27 epidemiologov obvladuje celotno epidemijo

Žalosti ga, da del politike napada tiste, ki "noč in dan garajo in se trudijo, da bi zajezili novi koronavirus", namesto da bi jih podpiral. "Na NIJZ-ju dela 27 epidemiologov, ki trenutno obvladujejo celotno epidemijo, da ni treba zapirati šol, tovarn in družbe, kar smo doživeli ravno od vlade, v kateri je bil kot koalicijska stranka tudi SD in ki ni poskrbela, da bi imel NIJZ dovolj sredstev za delovanje, celo več, odvzela mu je velik del proračunskih sredstev in nas pustila v velikih finančnih težavah ob začetku epidemije," je opozoril.

V kratkem času so po njegovih besedah reorganizirali NIJZ tako, da so sposobni obravnavati več kot 200 okuženih, medtem ko so bili v času prejšnje vlade "sposobni obravnavati do največ nekaj čez trideset okuženih, potem pa so državo zaprli". "In namesto da bi se nam Fajonova zahvalila za naše delo, nas kritizira. Zanima me, zakaj to počne in s kakšnim razlogom," je bil oster Krek.

"Imamo namreč preveč resno strokovno delo v tem trenutku, da bi se ukvarjali še s takimi napadi politike na strokovno institucijo," je opozoril. Konkretno bi od Fajonove tudi pričakoval, da bi pred ocenjevanjem njihovega dela v javnosti prišla na NIJZ in preverila, s kakšnimi težavami se srečujejo.

Kustečeva se je zagovarjala zaradi nenošenja maske

Negodovanje zaradi vladnega komuniciranja

Odbora DZ-ja za zdravstvo in izobraževanje sta danes na zahtevo stranke SAB obravnavala kršitev odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask šolske ministrice Simone Kustec. A večji del razprave so predvsem v opozicijskih vrstah izkoristili za kritiko vladnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa in njenega komuniciranja z javnostjo.

Med drugim je bilo slišati očitke, da se ukrepi prehitro spreminjajo, da so vladna sporočila pogosto neusklajena in da javnosti niso ustrezno predstavljena. Opozorili so tudi, da so ljudje vse bolj nervozni, zmedeni in naveličani. Kot je izpostavil poslanec SAB-a Andrej Rajh, morajo biti ukrepi dosledni, logični, izvedljivi in sorazmerni. Po besedah poslanca SD-ja Dejana Židana pa je pri oblikovanju ukrepov v ospredje treba postaviti stroko.

Predsednica odbora DZ-ja za zdravstvo in poslanka SDS-a Anja Bah Žibert je poudarila, da so vsi ukrepi namenjeni varovanju in ohranjanju zdravja, sproti pa se prilagajajo glede na nova spoznanja.

Poslanka NSi-ja Iva Dimic pa je dodala, da so ukrepi jasni in popolnoma razumljivi. "Glede na to je v zadnjih 14 dneh skrb vzbujajoče poskočilo število okužb, mislim, da je konec za vsakršne politične igre," je pozvala.