Pogovor z Jelkom Kacinom v Odmevih

Podrobnosti iz načrta sicer ni razkril, je pa zatrdil, da so ukrepi zelo konkretni in povezani s številom tako incidence, ki je zdaj že več kot 80, kot tudi s številom prostih oziroma zasedenih postelj ter s tem, koliko bolnikov je na intenzivni negi.

Sorodna novica Nemčija na rdeči seznam uvrstila tudi statistično regijo Koroška

"Ko pridemo do določenega števila, se približamo meji, preden se to zapolni, moramo sprejeti ukrepe, s katerimi bomo zamejili pritok novih bolnikov tako v covidbolnišnice kot tudi na intenzivne oddelke," je dejal v pogovoru z voditeljico Rosvito Pesek.

Kacin sicer tudi za jutrišnji dan ne pričakuje boljših podatkov o številu novookuženih, ampak znova računa na dvestotico.

Karantenske odločbe v čakalni vrsti

Na ministrstvu za zdravje na izdajo karantenske odločbe čaka več kot 4000 predlogov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za karanteno. Kot so pojasnili, zamude nastajajo, ker nimajo kadra, ki bi izdajal izključno karantenske odločbe.

"Karantenske odločbe pripravljajo zaposleni na ministrstvu za zdravje, ki jih je za to delo pooblastil minister in imajo opravljen izpit iz splošnega upravnega postopka na sedmi stopnji. Vzpostavili smo sistem, po katerem karantenske odločbe izdajamo v skladu z določbami zakona o splošnem upravnem postopku," so zapisali na ministrstvu.

Pojasnjujejo, da imajo ob poslabšanju epidemioloških razmer predvsem pri karantenskih odločbah, ki jih odredi NIJZ zaradi tveganih stikov z okuženo osebo, zamudo. "Na ministrstvu nimamo posebej zaposlenega kadra, ki bi izdajal karantenske odločbe, temveč smo to delo morali razdeliti na zaposlene, ki ga opravljajo ob svojem rednem delu," so pojasnili.

Ministrstvo za zdravje je do ponedeljka izdalo skupno 80.630 karantenskih odločb, od tega jih je v preteklem tednu izdalo 5600. V ponedeljek so imeli v obravnavi še 4700 predlogov NIJZ-ja za izdajo karantenske odločbe.

Bolje pa gre ministrstvu pri izdajanju karantenskih odločb na mejah, saj za izdajo posamezne odločbe potrebujejo manj kot pet minut. Kot so zapisali v odgovoru na vprašanje poslanca Predraga Bakovića (SD) glede obremenjenosti policistov na meji, v ta namen zagotavljajo "dovolj veliko število javnih uslužbencev, ki izdajajo odločbe, z namenom, da bi bil postopek izdaje odločb kar najhitrejši".

So pravila za šole življenjska?

Maske pri pouku da ali ne?

Učencem in dijakom med poukom ne bo treba več nositi obrazne maske, napovedujejo na ministrstvu za zdravje. A odlok, ki bi to predvidel, še ni sprejet, tako da ni znano, kdaj bi ta sprememba lahko začela veljati. Trenutni odlok, ki v učilnicah nalaga obvezno nošenje mask za starejše osnovnošolce in za dijake ter njihove učitelje, sicer velja do konca tega tedna. Podrobnejših informacij nimajo niti na ministrstvu za izobraževanje.

Na sestanku skupine za covid-19 so v sredo govorili tudi o tem, da otrokom med poukom v matični učilnici ne bo treba nositi mask, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. Po njenih besedah bi to veljalo tako za osnovne kot za srednje šole.
Rešitev morajo še zapisati v odlok, ki bi po njenih besedah verjetno lahko objavljen že v soboto. Strokovna skupina se sicer še usklajuje. Bregantova pa verjame, da bo glede na to, da so usklajeni s stroko, z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in da je pobuda prišla tudi z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, takšna rešitev tudi zapisana v odloku.

A vladni govorec Kacin je na novinarski konferenci dejal, da sta glede uporabe mask v razredih za to pristojna NIJZ in ministrstvo za šolstvo, kjer pa o omilitvi ukrepa za zdaj ne vedo ničesar. Kot je podaril, o tem ni bilo na vladi nobene odločitve.

Kacin: Skrbi nas naraščanje števila bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje

"Potem ko smo v ponedeljek poročali o manjšem številu okuženih, današnji podatki kažejo drugačno, slabšo, žal pa tudi precej bolj realno epidemiološko sliko. Podatki za včerajšnji dan kažejo, da smo prvič potrdili več kot 200 okužb, kar je dvakrat več kot dan prej in največ do zdaj. Opravljenih je bilo kar 3391 testov, zdravniško oskrbo pa je potrebovalo že 86 oseb, ena oseba je umrla, osem oseb pa so odpustili iz bolnišnice," je na novinarski konferenci aktualno stanje glede bolezni covid-19 v državi osvetlil vladni govorec Jelko Kacin. Pojasnil je, da je trenutna incidenca že presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih.

"V zadnjem času število okužb ves čas počasi raste, povečuje se tudi število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. To zdravstveno stroko in epidemiologe trenutno tudi najbolj skrbi," je poudaril in dodal, da je jesenski val drugačen od spomladanskega. "Testiramo več, kot smo spomladi, posledično odkrijemo tudi več okužb. Naši ukrepi so v veliki meri preventivne narave, zato je še toliko bolj pomembno, da ravnamo odgovorno, da upoštevamo in spoštujemo priporočila zdravniške stroke – nošenje mask, ohranjanje razdalje, higiena rok, kašlja – vse to od nas zahteva minimalni napor, a pomembno prispeva k varovanju našega zdravja in zdravja drugih."

Ob tem je vse državljane pozval, naj poskušajo socialno življenje, odhode v trgovine in trgovska središča ter obiske mest, kjer se zbira večje število ljudi, čim bolj omejiti. Še naprej pa je treba preventivno delovati tudi v delovnih organizacijah in upoštevati priporočila. "V Pivki smo začeli terensko akcijo ozaveščanja o ključnih zaščitnih priporočilih, ki se bo nadaljevala še po drugih občinah," je napovedal.

Število okužb zadnjih sedem dni:

Ponedeljek: 99
Nedelja: 39
Sobota: 159
Petek: 184
Četrtek: 192
Sreda: 122
Torek: 136

112.000 uporabnikov aplikacije

Kacin je znova spomnil na pomembnost uporabe aplikacije #OstaniZdrav. Po zadnjih podatkih si jo je na pametne telefone naložilo že 112.000 uporabnikov. Po zagotovilih Kacina aplikacija deluje, opozorila, da so bili v stiku z okuženimi, prejema vse več oseb. "Pomembno je, da imamo aplikacijo naloženo, ko smo še zdravi. Če si jo naložimo, ko že zbolimo, je vse prepozno. Prav tako je pomembno, da vanjo vnesemo informacije o svojem morebitnem pozitivnem testu, ki nam jo posreduje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Koda je veljavna le eno uro. Aplikacija bo anonimno obvestila vse, s katerimi je naš telefon v zadnjih štirinajstih dnevnih prek povezave Bluetooth izmenjal naključno oddajno kodo."

Eno največjih žarišč še vedno v Črni na Koroškem

V torek so opravili 3391 testiranj na okužbo z novim koronavirusom, od tega so bili 203 pozitivni, kar je šest odstotkov testov. Hospitaliziranih je bilo 86 bolnikov, 16 jih je potrebovalo intenzivno nego. En okuženi z novim koronavirusom je umrl.

V državi je bilo v torek aktivnih 1736 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Skupno so okužbo do zdaj potrdili pri 5690 ljudeh, umrlo pa je 150 bolnikov s covidom-19, navaja sledilnik za covid-19. Po zadnjih podatkih sledilnika je med 16 bolniki s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, devet takih, ki so priključeni na medicinski ventilator. Nove okužbe so odkrili v 74 občinah po Sloveniji. Daleč največ okužb so znova potrdili v ljubljanski občini, kjer so našteli kar 37 novih primerov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Najvišji delež trenutno okuženih imajo v občinah Črna na Koroškem (1,219 odstotka), Log - Dragomer (0,547 odstotka) in Pivka (0,405 odstotka). V Črni na Koroškem je eno največjih trenutnih žarišč okužb v državi, v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna. Tam so do torka okužbo potrdili skupno pri 45 uporabnikih in 15 zaposlenih.

Kaj je razlog za tako visok delež okužb v občini Log - Dragomer, tamkajšnji župan Miran Stanovnik ne ve. Kot je pojasnil za STA, lokalne skupnosti o takih informacijah niso obveščene. V tamkajšnji osnovni šoli so po njegovih navedbah potrdili okužbo pri eni učiteljici, a zaradi tega nikomur ni bila odrejena karantena. V drugem primeru pa je moral v karanteno en razred.

Torkov prirast okužb po občinah

37: Ljubljana
9: Kranj
7: Kamnik
6: Maribor, Celje, Zagorje ob Savi, Lukovica
5. Črna na Koroškem, Zreče, Brezovica, Jesenice,
4: Litija, Škofja Loka, Radovljica, Lendava, Cerklje na Gorenjskem
3: Slovenska Bistrica, Ravne na Koroškem, Trbovlje, Velenje, Vrhnika, Tolmin, Komenda
2: Slovenske Konjice, Mežica, Vojnik, Hrastnik, Ruše, Lenart, Hajdina, Šenčur, Trebnje, Krško, Naklo, Rače - Fram, Mengeš, Trzin
1: Domžale, Šentjur, Log - Dragomer, Grosuplje, Rogaška Slatina, Markovci, Škofljica, Šmarje pri Jelšah, Dravograd, Duplek, Kočevje, Vodice, Hoče-Slivnica, Vitanje, Bled, Gorje, Vuzenica, Bohinj, Ljutomer, Preddvor, Selnica ob Dravi, Ivančna Gorica, Laško, Oplotnica, Dobrova - Polhov Gradec, Kozje, Polzela, Tišina, Logatec, Moravče, Cerkno, Gorišnica, Horjul, Nazarje, Rogašovci, Šentjernej, Žiri

Vir: covid-sledilnik

Priznali se bodo tudi testi, opravljeni v tretjih državah

Vlada je na dopoldanski seji sprejela tudi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja bolezni covid-19 na mejnih prehodih, na zunanji meji, na nadzornih točkah in v notranjosti Slovenije. Kot izjeme, ki jim pri prehodu meje ne bo odrejena karantena, je vlada uvrstila osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.

Potrjeni novi primeri po starostnih skupinah

0-14: 11
15-34: 66
35-54: 87
55-74: 32
75+: 7

Vir: covid-sledilnik

Odločila je, da se po novem enako kot države članice schengenskega območja obravnavajo manjše države, kot so Andora, San Marino, Monako in Vatikan. Kot je pojasnil Kacin, to pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop v Slovenijo brez karantene in negativnega izvida testa. Omenjen odlok določa tudi priznavanje veljavnosti vseh testov za covid-19, ki niso starejši od 48 ur in so bili opravljeni v državi članici EU-ja, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oz. posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne ter so navedeni na spletni strani laboratorija. "Priznavajo se torej tudi testi, ki so bili v skladu z odlokom in navedenih institucij opravljeni v tretjih državah," je poudaril vladni govorec. Omenjene spremembe bodo po Kacinovih besedah začele veljati po objavi v uradnem listu.

Potrjena okužba v poslanski skupini Levice

Pri enem zaposlenem v strokovnih službah poslanske skupine Levica so v torek potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz poslanske skupine, je zdaj v karanteni. Drugi zaposleni, s katerimi je bila obolela oseba v stiku, so preventivno na delu od doma do prejema nadaljnjih navodil NIJZ-ja, ki jih še čakajo.