Usoda ministrice Aleksandre Pivec bo predvidoma znana prihodnji teden. Foto: BoBo
Usoda ministrice Aleksandre Pivec bo predvidoma znana prihodnji teden. Foto: BoBo

Kot je v predlogu za razrešitev zapisal Janez Janša, predsednik vlade v skladu s koalicijsko pogodbo ministra za kmetijstvo predlaga na predlog DeSUS-a. Ta pa ga je obvestil, da na podlagi sklepa sveta stranke predlaga zamenjavo na ministrskem mestu. Ob tem pa je navedel, da se Pivčevi zahvaljuje "za njeno delo v vladi v zelo zahtevnih razmerah in za uspešno vodenje resorja".

Pivčeva se je pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli znašla sredi poletja. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS-a, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS-a premierju Janši predlagal njeno razrešitev. Pivčeva je ocenila, da je to "diskreditacija in likvidacija" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Koalicija se je o tem, da bo Janša predlagal razrešitev Pivčeve, dogovorila v torek. Kot je takrat pojasnil Tomaž Gantar, se koalicijski partnerji strinjajo z njihovim predlogom in bodo prispevali glasove za razrešitev Pivčeve. "Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli," je povedal začasni zastopnik stranke, ki za novega ministra predlaga zdajšnjega državnega sekretarja Jožeta Podgorška. S tem naj bi stranka poskrbela za kontinuiteto dela na ministrstvu.

Pivčeva vztraja, da je kakovostno opravljala svoje delo

Pivčeva, ki se je s presenetljivo zmago na januarskem kongresu DeSUS-a v dvoboju z dolgoletnim predsednikom stranke Karlom Erjavcem hipno povzpela po lestvicah priljubljenosti politikov, nato pa po aferah na njih tudi strmoglavila, zatrjuje, da v politiki še ni rekla zadnje besede. Trdi namreč, da ima v strankarski bazi še vedno podporo, in napoveduje vnovično kandidaturo za predsednico DeSUS-a na prihajajočem kongresu.

Pivčeva, ki bi še vedno lahko podala tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija, tako vztraja, da je svoje delo opravljala kakovostno. Seja DZ-ja, na kateri bodo razpravljali o njeni razrešitvi, bo po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih". Gantar je v torek poudaril, da premier Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa bo razrešitev predlagal na podlagi pobude stranke DeSUS.

Pred gotovim slovesom z ministrstva pa je Pivčeva pred dnevi presenetila tudi z reorganizacijo službe za odnose z javnostjo in promocijo, s katero so sistemizirali 11 delovnih mest. Na ministrstvu so pojasnili, da so se za ta korak, s katerim je soglašal tudi sindikat ministrstva, odločili z namenom boljše organizacije in produktivnosti. Dodali so, da ne gre za ukinjanje službe, ampak zgolj za delitev na promocijski del (ta se pridružuje oddelku za promocijo, ozaveščanje in informiranje strokovne in splošne javnosti, ki deluje v okviru direktorata za hrano) in del, ki se ukvarja z odnosi z javnostmi (ta gre pod kabinet ministra).

Državni zbor do zdaj razrešil šest ministrov

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika. DZ je do zdaj ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.

Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ-ja. To bo po napovedih Tomaža Gantarja prihodnji teden. Tako bi prehiteli tudi opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so zoper Pivčevo vložile tudi interpelacijo.