Katarina Kresal je volivce pozvala, naj glasujejo za novi zakon. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal je volivce pozvala, naj glasujejo za novi zakon. Foto: MMC RTV SLO

Tako bodo po njenem mnenju volivci lahko pripomogli k boljšemu programu in preglednejšemu vodenju RTV-hiše ter omogočili njen nadaljnji razvoj. Prav stari zakon je bil po besedah Kresalove tisti, ki je na široko odprl vrata politiki, saj je državnemu zboru omogočil izbiro večine članov sveta RTV, zaradi česar je lahko vladajoča večina prek DZ-ja kadrovsko sestavo in program prilagodila svojim političnim željam.

Po novem zakonu bo državni zbor namesto dozdajšnjih treh četrtin imenoval le tretjino njihovih članov, je še poudarila predsednica LDS-a, ki je opozorila tudi na to, da po novem v svetu RTV-ja ne bo več predstavnikov političnih strank, kar je pomemben korak k depolitizaciji.

"Vodenje hiše bo preglednejše"
Predsednica LDS-a izpostavlja tudi statusno preoblikovanje, ki bo po njenem mnenju omogočalo večjo samostojnost pri upravljanju premoženja novonastale osebe javnega prava. Novi zakon tako po njenem prinaša tudi preglednejše vodenje hiše, saj sta javni servis in komercialna dejavnost natančneje opredeljeni. RTV-prispevek se tako lahko porabi le za izvajanje javne službe, torej za programe, ob presežkih sredstev pa zakon prvič določa, da se prispevek vrne vsem plačnikom RTV-prispevka, je še dodala predsednica LDS-a.