Katarina Kresal je dejala, da o dogajanju v hiši Saše Baričeviča s partnerjem Mirom Senico nista vedela ničesar in sta bila povsem šokirana. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal je dejala, da o dogajanju v hiši Saše Baričeviča s partnerjem Mirom Senico nista vedela ničesar in sta bila povsem šokirana. Foto: MMC RTV SLO
Napad bulmastifov
Katarina Kresal meni, da Saša Baričevič psov ne bi smel dobiti nazaj. Foto: Foto: Helena Božič

Dodala je, da se je ob vstopu v politiko zavedala, da bo poslušala očitke o svojem partnerju, standardu, videzu. "Kot ministrica nisem nikoli zlorabila svoje funkcije, niti pravno niti etično. Znova zagotavljam, da nimam nič s primerom Baričevič," pa je še dodala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.

"Če je res, da so bili psi zlorabljeni, je to grozljivo, zavržno, nagnusno dejanje, ki ga sama absolutno obsojam. Bila sem šokirana, ko sem slišala za to zgodbo. Enako je bil šokiran moj partner." Njeno osebno mnenje je, da psov Baričevič ne bi smel dobiti nazaj. Sama pričakuje, da se bo razčistilo, ali so bili zakoni upognjeni, ali odločitve niso bile strokovne, in če je tako, bo moral minister za kmetijstvo Milan Pogačnik odstopiti.

"Prenesla bom, kar se dogaja"
Ministrica za notranje zadeve je dejala še, da o dogajanju v hiši Saše Baričeviča s partnerjem nista vedela ničesar in sta bila "totalno šokirana." Dejala je, da Miro Senica ni bil na kraju dogodka in da je o napadu izvedel od nje. Ko je izvedela za napad, ga je namreč poklicala, saj je vedela, da sta bila prijatelja. Kresalova je dodala, da je Senica najbrž poklical sestro Baričeviča in ji izrekel sožaje. Le kot prijatelj, in ne kot odvetnik.

Ob tem je dodala še, da situacija ustreza marsikomu v poziciji in v opoziciji. Ker ima čisto vest, bo prenesla, kar se dogaja, je zatrdila. "Če greš gledat stvar za nazaj, je neverjetno LDS-ovsko usklajena. Če gledaš nazaj, se da vse super povezati v afero. To ni moja afera, to je tragična zgodba, ki se je odvila, kot ni nihče pričakoval. To ni politična afera."

Glede ugibanj, ali je Senica Baričeviča zastopal brezplačno, pa je Kresalova dejala, da je Senica ogromno stvari delal brezplačno, kako je bilo v tem primeru, pa ne ve.

Pirnat: Sodba upravnega sodišča neskladna z zakoni in ustavo
Po ugotovitvah upravnega inšpektorja pa je upravno sodišče prezrlo prehodne določbe sprememb in dopolnitev zakona o zaščiti živali. Te namreč določajo, da je treba tudi že začete postopke dokončati na podlagi določb novega zakona. In če bi sodišče zadevo obravnavalo po novem zakonu, bi po prepričanju dekana pravne fakultete Rajka Pirnata zelo verjetno potrdili odločbo, da se psi usmrtijo, je poročal Radio Slovenija.

Po besedah Pirnata je sodba neskladna z zakonom in ustavo. Predsednik upravnega sodišča Janez Breznik sodbe sicer ne komentira, a dodaja, da se lahko katero koli sodišče tudi zmoti. V primeru napačne razlage zakona po njegovih besedah običajno obstajajo pravna sredstva, ki pa jih v tem priemeru ni, saj zoper tako odločitev sodišča ni pritožbe, je za TV Dnevnik poročala Urša Srdič. V LDS-u pa sodbo upravnega sodišča zdaj še proučujejo.