O morebitnem zaostrovanju razmer v Piranskem zalivu, če bi bil na referendumu arbitražni sporazum zavrnjen, je Kresalova dejala, da to zagotovo ne bi krepilo dobrih medsosedskih odnosov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
O morebitnem zaostrovanju razmer v Piranskem zalivu, če bi bil na referendumu arbitražni sporazum zavrnjen, je Kresalova dejala, da to zagotovo ne bi krepilo dobrih medsosedskih odnosov. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Kresalova: Naj referendum ne bo korak nazaj

Na vprašanje, ali bi vsa leta pogajanj vendarle lahko prinesla več, kot je arbitražni sporazum, je odgovorila, da je bil rezultat tega prav sporazum Drnovšek-Račan. Dodala je, da Janša (vsaj od LDS-a) ni imel mandata, da se dogovori tisto, kar se je dogovoril na Bledu. Ob tem pa je predsednica LDS-a, ki je bila gostja spletne klepetalnice MMC-ja v okviru predreferendumske kampanje, dejala, da arbitražni sporazum vsebuje tudi mediacijsko klavzulo, ki omogoča, da se stranki kadar koli med postopkom vrneta nazaj na dvostranska pogajanja.

"Arbitražno sodišče mora določiti stik"
O spornih ozemljih na kopnem, ki jih morata v skladu z arbitražnim sporazumom Slovenija in Hrvaška še določiti, je Kresalova dejala, da bo Slovenija arbitražnemu sodišču lahko natančno obrazložila, utemeljila in argumentirala, zakaj meni, da določena območja, za katera velja, da so sporna, pripadajo njej.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Na vprašanje, ali meni, da bo Slovenija 100-odstotno dobila dostop do odprtega morja, je Kresalova odgovorila, da je določba v arbitražnem sporazumu povsem jasna in ni odpta za interpretacije. "Arbitražno sodišče mora določiti stik. Ob tem je treba poudariti, da "Slovenija" ni neki imaginaren pojem, ampak jo poleg drugih elementov opredeljuje tudi teritorij, nad katerim izvaja suvereno oblast."

"Incidenti ne bi pripomogli h krepitvi dobrih medsosedskih odnosov"
O morebitnem zaostrovanju razmer v Piranskem zalivu, če bi bil na referendumu arbitražni sporazum zavrnjen, je Kresalova dejala, da to zagotovo ne bi krepilo dobrih medsosedskih odnosov. Ob tem je poudarila, da policiji obeh držav dobro sodelujeta in naredita vse, da incidentov ni. Ob krepitvi dobrega sodelovanja bo v Slovenijo prihodnji teden prišel hrvaški notranji minister.

Na vprašanje, zakaj slovenska policija nadzoruje Piranski zaliv le do sredinske črte, je ministrica za notranje zadeve odgovorila, da veljavne usmeritve policiji določajo, da ob interventnih dogodkih policija prestopi sredinsko črto in to se je tudi že zgodilo. "Sicer pa obe strani ravnata v skladu s sporazumom o izogibanju incidentov na spornih območjih, kjer meja še ni določena."

Kresalova: Naj referendum ne bo korak nazaj