Katarina Kresal naj ne bi vedela, kako hitro so vozili. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal naj ne bi vedela, kako hitro so vozili. Foto: MMC RTV SLO
Prehitra ministrica
Policijski lov za Kresalovo

Policija zdaj zatrjuje, da izmerjena hitrost ni presegla 166 km/h.

V nedeljo, 14. marca, zgodaj popoldne so policisti na cesti proti Fernetičem opazili audi A8, ki je divjal po cesti. Pognali so se za njim in ga lovili kar 30 kilometrov, ustaviti pa jim ga je uspelo šele na počivališču Povir. Odkrili so, da gre za ministričin službeni avtomobil, ki je vozil brez modrih luči, Katarina Kresal pa je sedela na zadnjem sedežu, poročajo mediji.

Policija: Provida je izmerila 166 km/h, "lovili" so jo 9 minut
Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun je dejal, da je bila najvišja hitrost audija, ki jo je izmerila provida, 166 km/h. Ugotovili so, da gre za kršenje 30. člena zakona o varnosti cestnega prometa, tj. vožnja z neprilagojeno hitrostjo, za kar je kazen 460 evrov globe in šest kazenskih točk. Provida je za ministričinem vozilom vozila devet minut, Kapun nima podatkov, ali so bili potniki v vozilu privezani, a meni, da so bili. Po Kapunovih besedah hitrost ministričnega vozila ni presegla 200 km/h.

Prehitro vožnjo in ustavitev vozila so na policiji in v kabinetu ministrice potrdili, a pri tem niso navedli podatkov o hitrostih, ki jih je dosegal avtomobil, in koliko časa so policisti avtomobil lovili.

Ni mi prav in obžalujem, da moj varnostnik ni spoštoval predpisov. Vendar je nedostojno primerjati zgodbo o smrti otroka, ki me je prizadela, s prehitro vožnjo voznika, ki ni bil alkoholiziran, ki ni povzročil nesreče in ki je bil ne glede na to, da je moj varnostnik, ustrezno kaznovan.
Ministrica Kresalova na Twitterju


Voznik, ki je prav tako policist, je bil kaznovan s 500 evri denarne kazni ter devetimi kazenskimi točkami, prekršek pa bo obravnavan kot vsi drugi. Avtomobil je sicer v lasti urada za varnost in zaščito na ministrstvu za notranje zadeve. V kabinetu ministrice za notranje zadeve so zatrdili še, da Kresalova ni vedela, kako hitro je vozil avtomobil.

To je že drugi primer resnejšega prometnega prekrška voznikov, ki prevažajo ministre. Junija lani so Darsove kamere zaznale službeni avtomobil ministra za promet Patricka Vlačiča, ki je (ob gneči na voznih pasovih) vozil po odstavnem pasu in uporabljal modro luč. Vlačiču se je mudilo v goste v oddajo, dejal pa je, da je voznik službenega avtomobila le utrjeval pot rešilnemu vozilu, a so posnetki Družbe za avtoceste, kazali drugače.

Vožnja Kresalove zanima tudi Mira Petka
"Divja vožnja" Kresalove je odzive povzročila tudi v opoziciji. Poslanec SDS-a Miro Petek je zato na vlado naslovil poslansko vprašanje, v katerem ga zanima, ali je vlada na kateri izmed sej obravnavala tudi kršenja zakonov in predpisov članov vlade in ali so ministri svoje voznike kdaj opozorili, da tudi zanje med službeno vožnjo veljajo zakoni in predpisi s področja varnosti na cestah. Petka zanima tudi, "ali je kršitev zakonov in predpisov postal del nove politične paradigme vlade".

Prehitra ministrica
Policijski lov za Kresalovo