Katarina Kresal ne bo več vodila stranke, a LDS ostaja
Katarina Kresal ne bo več vodila stranke, a LDS ostaja "njena stranka," je dejala. Foto: MMC RTV SLO

"Na teh volitvah se je angažiralo res veliko ljudi, ki želijo delati, so aktivni in pozitivni. Mislim, da je prav, da se jim naredi prostor, da vsi tisti, ki se želijo angažirati, spreminjati stvari na bolje, dobijo svojo priložnost, zato sem ta korak storila danes tudi sama in naredila prostor za nove ljudi ter pravzaprav dala možnost, da se opravi konkurenčni boj znotraj stranke, kdo bo novi vodja," je izpostavila za TV Slovenija.

Kresalova: LDS je moja stranka
Pojasnila je, da ostaja del LDS-a, ker je to njena stranka. "Vsi bomo delali v njej še naprej, jo podpirali in našli načine, kako lahko stojimo za vsemi liberalnimi vrednotami, ki smo jih živeli," je dodala.

O morebitni združitvi TRS-a, Zaresa in LDS-a pa je dejala: "Vedno se je smiselno pogovarjati, iskati sinergije, predvsem na osnovi skupnih vrednot in pogledov na prihodnost. Združevanje, samo da bomo skupaj močnejši, ni smiselno. Takšne združitve so že bile in potem je po istih šivih zgodba tudi razpadla. Če najdemo skupne imenovalce, če vidimo, da se najdemo predvsem v vsebini, potem je to smiselno. Mogoče zgradimo pravo levosredinsko, liberalno opcijo."

Kresalova je že takoj po porazu stranke na predčasnih državnozborskih volitvah svoj odstop ponudila članom izvršnega odbora LDS-a. Poleg nje je danes nepreklicni odstop podal tudi podpredsednik LDS-a Borut Cink.

Sajovic: V demokracijah obstajajo nenapisana pravila
Vodja poslanske skupine Borut Sajovic pred začetkom seje sveta LDS-a nepreklicnega odstopa Kresalove ni želel napovedovati, menil pa je, da je ta zelo verjeten. "V demokracijah obstajajo neka nenapisana pravila, kakšna so ravnanja po uspehih in tudi kakšna so ravnanja po porazih," je na vprašanje, ali danes pričakuje nepreklicen odstop Kresalove, odgovoril Sajovic. Tu po njegovem mnenju sicer ne gre za objektivno odgovornost, vendar neka ravnanja javnost in članstvo stranke pričakujeta.

Po odstopu Kresalove bodo v stranki sklicali volilni kongres, ki pa je po besedah Sajovica lahko tudi programski. A da bi kongres sklicali že danes, je po njegovem mnenju sicer teoretično mogoče, vendar bi bilo, kot pravi, to prepogumno in preoptimistično. "Kongres stranke se skliče takrat, ko imaš ti že nominirane kandidate," je pojasnil.

Kresalova zaupnico v stranki iskala že avgusta
LDS je na predzadnjih volitvah z dobrimi petimi odstotki za las presegel parlamentarni prag. Letos pa stranki, ki je bila v parlamentu že vse od slovenske osamosvojitve, z 1,48 odstotka dobljenih glasov ni uspelo priti v DZ.

Kresalova je že avgusta, potem ko je z mesta ministrice za notranje zadeve nepreklicno odstopila zaradi mnenja Komisije za preprečevanje korupcije, da ravnanje pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ustreza definiciji korupcije, šla po zaupnico na svet stranke. Deležna je bila soglasne podpore, njen največji nasprotnik znotraj stranke Blaž Kavčič pa je sejo predčasno zapustil in ni glasoval.