Katarina Kresal je ob prvi interpelaciji dobila podporo vseh poslancev koalicije. Bo tako tudi tokrat? Foto: RTV SLO
Katarina Kresal je ob prvi interpelaciji dobila podporo vseh poslancev koalicije. Bo tako tudi tokrat? Foto: RTV SLO

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je pojasnil, da jim ministrica ni dala vseh odgovorov, ki so jih želeli dobiti od nje, zato se še vedno niso odločili, ali jo bodo pri glasovanju o interpelaciji podprli ali ne. Erjavec se ni želel izreči o tem, na katera vprašanja niso dobili zadovoljivih odgovorov, in je dejal le, da se eno nanaša na najem stavbe za nacionalni preiskovalni urad.

Zares ne bo podprl interpelacije
Bolje so obrazložitev Kresalove sprejeli v Zaresu. Vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem je zatrdila, da ne bodo podprli interpelacije zoper ministrico, saj jih je ta s svojimi argumenti prepričala. Poslanci Zaresa so tako dobili nekatera pojasnila o aferi Baričevič, glede Nacionalnega preiskovanega urada pa jih je zanimalo predvsem, kaj se bo zgodilo s prostori, ki jih je v namene preiskovalnega urada dal zgraditi nekdanji minister za notranje zadeve Dragutin Mate. "Izvedeli smo, da je lahko zadeva precej sporna, zato nas je tudi zanimalo, ali bo država tu nosila kakšne posledice," je povedala Zalokar Oražmova.

V zvezi s tem so, kot je dejala, prav tako dobili ustrezne odgovore. Ti po njenih besedah kažejo na to, "da je zadeva tudi v tem smislu sporna, zato je odločitev, da v ta objekt ne bo šel nobeden od državnih organov, korektna".

SD-ju zadostuje pisno pojasnilo Kresalove
Ob tej priložnosti velja pojasniti, da v drugih dveh poslanskih skupinah koalicije, to je v SD-ju in LDS-u, s podporo Kresalova menda ni imela težav. Vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič je tako pojasnil, da bi njihovim poslancem zadoščalo, da jim ministrica posreduje pisni odgovor na interpelacijo. Ko ga bodo preučili, se bodo odločili, ali jo bodo povabili na pogovor v njihovo poslansko skupino pred obravnavo interpelacije v parlamentu.

Opozicija Kresalovi očita klientelizem
Interpelacija zoper Kresalovo, v kateri ji SDS, SLS in SNS med drugim očitajo klientelizem oz. njeno vpletenost in ravnanje v aferi bulmastifi in pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad, lahko uspe le, če zanjo glasuje 46 poslancev, opozicija pa ima brez priprtega poslanca SNS-a Srečka Prijatelja z obema poslancema manjšin 41 glasov. To pomeni, da bi morali za nezaupnico ministrici glasovati vsi opozicijski poslanci, poleg njih pa še vseh pet poslancev DeSUS-a, česar pa ni pričakovati.