Katarina Kresal, predsednica Liberalne demokracije Slovenije, pričakuje, da bodo prišli predstavniki koalicijskih strank na klavzuro pozitivno naravnani in s konstruktivnimi predlogi. Foto: BoBo
Katarina Kresal, predsednica Liberalne demokracije Slovenije, pričakuje, da bodo prišli predstavniki koalicijskih strank na klavzuro pozitivno naravnani in s konstruktivnimi predlogi. Foto: BoBo
Predsednica LDS-a Kresalova pred klavzuro poziva k umiritvi strasti, ki so se znotraj koalicije vnele predvsem med Zaresom in DeSUS-om. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek
Koalicija pred razvojno konferenco, prispevek Petre Bezjak

Predsednica LDS-a Katarina Kresal je po sestanku izvršnega odbora stranke, na katerem so razpravljali o predlogih ukrepov za ponedeljkovo razvojno klavzuro koalicije, povedala, da so sprejeli tri sklope predlogov, s katerimi bi državo popeljali iz težke gospodarske krize in sprostili njen razvojni potencial, "ki se utaplja v posledicah globalne krize".

Prvi sklop po njenih besedah zajema ukrepe za spodbujanje gospodarskega razvoja, drugi zajema boj proti gospodarskemu kriminalu, s tretjim sklopom pa želijo racionalizirati delovanje javne uprave. Za omenjena področja naj bi pripravili zelo konkretne ukrepe s konkretnimi roki in načinom izvedbe, ki so po njenih besedah izvedljivi tudi v enem letu, obdobju za katerega menijo, da je še primerno za izvedbo takšnih ukrepov.

Za zmanjševanje stroškov javne uprave predlagajo racionalizacijo ministrstev in vladnih služb, ločitev storitvenega sektorja javne uprave od ožje javne uprave, decentralizacijo enotnega plačilnega sistema in učinkovitejše financiranje iz evropskih sredstev, ki bi jih pridobili prek razpisov, in ne iz kohezijskih skladov.

"Večino ukrepov za pregon gospodarskega kriminala pripravili LDS-ovi resorji"
Glede pregona gospodarskega kriminala naj bi bili konkretni ukrepi že pripravljeni, večina od teh znotraj resorjev, ki jih vodi LDS. Želijo si, da bi za te ukrepe pridobili tudi stoodstotno podporo koalicije, saj so vezani na konkretne zakone in naj bi med drugim urejali razširjeni zaseg in odvzem premoženja z obrnjenim dokaznim bremenom, pospešitev kazenskih postopkov z uvedbo pogajanja med tožilstvom in obrambo, določitev javnofinančnih kaznivih dejanj in ustanovitev specializiranega tožilstva za pregon gospodarskega kriminala.

Kot pravi Kresalova, se je koalicija v prvi polovici mandata posvečala predvsem reševanju socialne stiske državljanov, v drugi pa bo poskušala Slovenijo popeljati iz težkega gospodarskega položaja, "ki se iz dneva v dan poslabšuje". Pojasnila je, da ima koalicijska pogodba, ki je osnova za njihovo delo, predvidenih še veliko ukrepov, vendar ocenjujejo, da zaradi gospodarske krize, v katero smo padli, ne morejo izpeljati vseh.

"Zdaj ni čas za kazanje s prstom in ugotavljanje lojalnosti koaliciji"
V LDS-u, ki je klavzuro tudi predlagal, so prepričani, da je vladi ostalo le še leto časa za izvedbo konkretnih razvojnih ukrepov in da imajo verjetno zadnjo možnost, da se dogovorijo o njihovi uveljavitvi. Dodaja, da zdaj ni primeren čas za obračunavanje in kazanje s prstom, "kdo je kriv za kaj".

"Predsednike koalicijskih strank pozivamo, da naše energije in časa ne bi usmerjali v prerekanje o tem, kdo je bolj ali manj lojalen tej koaliciji, temveč v to, kdo je sposoben in pripravljen podpreti konkretne razvojne prioritete te vlade. Ni čas za ultimate in hudo kri. Pričakujem, da bodo na klavzuro prišli vsi pozitivno naravnani. Želja LDS-a je konstruktivna. Upam, da bo takšna tudi želja preostalih kolegov," poziva Kresalova.

Koalicija pred razvojno konferenco, prispevek Petre Bezjak