Kako bo premier pomiril razgretost v lastni vladi in koaliciji? Foto: MMC RTV SLO
Kako bo premier pomiril razgretost v lastni vladi in koaliciji? Foto: MMC RTV SLO
Bo koalicija našla enotnost?

Štirje predsedniki strank koalicije bodo v ponedeljek na razvojni klavzuri določili prioritete vlade v naslednji polovici mandata. Toda, kot kaže, ne bo šlo brez zapletov. Zares namreč pričakuje, da bo DeSUS zagotovil podporo pri ključnih spremembah, medtem ko DeSUS odgovarja, da jim Zares ne more postavljati ultimatov, je za TV Slovenija poročala Petra Bezjak.

Zares s vsemi topovi nad DeSUS
Predsednik državnega zbora in član stranke Zares Pavel Gantar je že pred dnevi ost kritik uperil v DeSUS-ovo izsiljevanje in zavračanje podpore pokojninski reformi, ki je ena izmed ključnih nalog te vlade. Dejal je, da bi v vsaki državi iz vlade vrgli stranko, ki ne podpre proračuna in ključnih reform.

Vodja njegove stranke pa je zdaj še ostrejši: "Imamo politično-egoistično računico, osebno, poleg tega še generacijsko, kar vse skupaj postavlja pod vprašaj in zastavlja vprašanje mandatarju, ali si bo lahko še dolgo zatiskal oči." Ker so pri sprejetju zakonov nekajkrat pomagali nepovezani poslanci, pokojninsko reformo pa je podprl SLS, Golobič to vidi kot dober recept za manjšinsko vlado - brez DeSUS-a, torej.

Erjavec: DeSUS hočejo prikazali kot krivca
A predsednik DeSUS-a Karl Erjavec odgovarja, da stranka Zares DeSUS-u ne more postavljati nobenih ultimatov. "Po mojem mnenju so oni malo izčrpani v tej koaliciji in bi si želeli, da bi izgnali DeSUS in bi DeSUS pokazali kot krivca za politično krizo," je dodal.

Zaplete se lahko namreč tudi pri potrjevanju nove ministrice, ki prihaja iz vrst DeSUS-a. Poslanec Zaresa Franco Juri je namreč napovedal, da se bo vzdržal pri odločanju o predlagani kandidatki, in bo to predlagal tudi svoji stranki. Erjavec pa že napoveduje, da bo ob neizvolitvi Duše Trobec Bučan stranka zapustila koalicijske vrste.

Bo pet razvojnih točk pretežko delo?
Kaj se bodo koalicijski predsedniki torej sploh lahko dogovorili na ponedeljkovem sestanku? Zares bo vztrajal pri spremembah volilne zakonodaje in pri nezdružljivosti poslanske ter županske funkcije, ki sicer nima zadostne podpore med poslanci koalicije. Če jim te koalicijske zaveze ne uspe izpeljati, bodo po besedah Irme Pavlinič Krebs resno razmislili, ali je ob tem še sploh smiselno vztrajati.

Predsednica LDS-a, ki bo na klavzuri vztrajala pri večjem poudarku za izboljšave pri pregonu gospodarskega kriminala, pričakuje poenotenje vseh štirih strank. "Ker če se niti o petih točkah ne moremo pogovoriti, pa bi morali potem res sesti in se pogovoriti, ali smo še za skupaj," je dejala Katarina Kresal.

Bo koalicija našla enotnost?