Kresalova meni, da potrebujemo enostavnejšo državo. Foto: BoBo
Kresalova meni, da potrebujemo enostavnejšo državo. Foto: BoBo

Jutri bom vladi predlagal znižanje plač sodnikov, ministrov in poslancev z interventnim zakonom za 8% in ne samo za 4%.

Aleš Zalar, Twitter
Aleš Gulič
Aleš Gulič meni, da bo LDS na volitvah dosegel zelo dober izid. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Smo resna stranka. Resno nastopamo na teh volitvah in želimo si resnega rezultata.

Katarina Kresal

Svet LDS-a se je na seji seznanil s pripravami stranke na predčasne volitve, med drugim pa je imenoval tudi predsednike programskih odborov stranke in razpravljal o aktualnih političnih zadevah.


LDS za enostavnejšo državo
"59 dni je še do volitev, kar pomeni, da moramo v stranki kar pridno delati. V LDS-u smo se vrgli v kampanjo z vso energijo, zato imamo danes tudi svet stranke," je po seji povedala predsednica LDS-a Katarina Kresal. Po njenih besedah bo stranka do konca tedna predvidoma dokončno sestavila listo kandidatov za predčasne volitve, na kateri naj bi bili poleg ljudi, na katere je stranka že stavila v preteklosti, tudi novi obrazi in mladi, na listah pa naj bi imeli, kot pravi, tudi najmanj 40 odstotkov žensk.

Pojasnila je, da v stranki verjamejo, da mora Slovenija postati enostavnejša država, zato bo šel v tej smeri tudi njihov program. Prepričana je, da bo takšna država tudi učinkovitejša in cenejša. Kot težavo je izpostavila tudi zapleteno zakonodajo, "ki nam omogoča življenja in tudi gospodarski razvoj". "Onemogoča nam, da bi dobili zdravnika v pol ure. Onemogoča nam, da bi dobili pravico v pol ure."

"Zakaj verjamemo, da nam lahko uspe izpeljati takšno enostavno državo? Najprej zato, ker smo sposobni sprejemati odločitve, ker smo sposobni nositi politično odgovornost, tudi ko ni najbolj prijetna in pa ker izpolnimo obljube. LDS je vse obljube, ki jih je dal na svojih dveh ministrstvih, izpolnil," je poudarila.

Kresalova: Janković bi bil pomemben igralec
Glede morebitne kandidature ljubljanskega župana Zorana Jankovića je dejala, da bi njegova kandidatura bistveno razburkala "zadeve", saj bi bil, kot pravi, "pomemben igralec". Vendar poudarja, da se Janković za to potezo še ni odločil, če pa se bo, bodo to potezo v stranki na novo pretehtali. Ob tem je še dodala, da bo LDS na volitvah nastopil kot samostojna stranka.

Na vprašanje MMC-ja, kakšen izid si želijo v LDS-u na prihajajočih volitvah, pa je odvrnila: "Smo resna stranka. Resno nastopamo na teh volitvah in želimo si resnega rezultata." Na dodatno vprašanje, kaj to pomeni v odstotkih, pa ni odgovorila.

Anderlič: Jankovićeva kandidatura skoraj neizbežna
Tone Anderlič
je pred sestankom povedal, da na volitvah ne pričakuje nobenih dramatičnih sprememb. Po njegovem mnenju bo ostalo "razmerje podobno kot sedaj". Poudaril je, da je LDS-ova lista kandidatov za državnozborske volitve praktično že sestavljena in da pri tem niso imeli nobenih težav.

Glede morebitne kandidature ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa je dejal: "Če je tako, kot kaže, potem je skoraj neizbežno, da kandidira."

Gulič: Ni strahu, da ne bi prišli v parlament
Aleš Gulič
je izrazil prepričanje, da bo stranka LDS na volitvah dosegla zelo zelo dober rezultat. Tako se mu zdi, kot pravi, po razpoloženju ljudi. Izida stranke na volitvah si vseeno ni upal napovedati, ker meni, da je za to še prezgodaj, saj se kampanja še sploh ni začela.

Poudaril pa je, da v stranki ni strahu, da njihovi predstavniki v naslednjem mandatu ne bi sedeli v poslanskih klopeh. "Ne, to pa prav gotovo ne. To je pa izključeno. Kakšna bi pa bila Slovenija brez Liberalne demokracije?" je dejal. Na novinarsko vprašanje, kakšna bi dejansko bila Slovenija brez LDS-a, je po kratkem molku odvrnil: "A na to moram odgovoriti?"

Jutri bom vladi predlagal znižanje plač sodnikov, ministrov in poslancev z interventnim zakonom za 8% in ne samo za 4%.

Aleš Zalar, Twitter

Smo resna stranka. Resno nastopamo na teh volitvah in želimo si resnega rezultata.

Katarina Kresal