Vinko Gorenak je dejal, da kriminalista nista dala nobenih pojasnil. Foto: BoBo
Vinko Gorenak je dejal, da kriminalista nista dala nobenih pojasnil. Foto: BoBo

Ko smo jih vprašali, zakaj kaj pravzaprav počneta, sta rekla, da počneta tisto, kar dobita na mizo, kar jim šefi naročijo. Priti na obisk pa ne povedat zakaj si prišel, kaj iščeš, na kaki pravni osnovi iščeš, je kaj? Vznemirjanje.

Gorenak

Vinko Gorenak je v izjavi po "obisku", ki je trajal le okoli 15 minut, dejal, da sta preiskovalca prišla nenapovedano, brez vabil in odredb, da nista preiskala ničesar, prav tako pa tudi osebju stranke nista želela dati nobenih pojasnil. Za druge informacije sta jih napotila na oddelek policije za odnose z javnostmi, prav tako prisotne novinarje.

Kot je dodal Gorenak, se ve le, da gre za Facebook, ni pa znano, čigav - strankin, njenih članov, poslancev ali koga tretjega.

Obisk kriminalistov je sicer že sinoči na Twitterju napovedal predsednik stranke Janez Janša, ki je zapisal, da bo stranko na sedežu okoli 11. ure zaradi preverjanja Facebooka obiskal uslužbenec MNZ-ja Rok Kojzer. Zapisal je, da je kriminalist svoj prihod najavil.

Gorenak prepričan, da gre za pritiske na stranko
Gorenak obisk kriminalistov vidi kot pritisk in vznemirjanje pred volitvami. "Situacija je težka. Smo 60 dni pred volitvami, poteka proces Patria in tega pritiska ne moremo razumeti drugače kot pritisk policije," je dejal. V zvezi z odložitvijo obravnave v zadevi Patria na sredino oktobra pa je dejal, da gre za eno izmed oblik pritiska na stranko in člane. Prestavitev obravnave po njegovem mnenju namreč pomeni "odsotnost njihovega predsednika v volilni kampanji".

Kot je znano, je proces preložen zaradi odločanja o predlogu zagovornikov obtoženih o izločitvi dokazov. Janšev zagovornik Franci Matoz je po tej odločitvi dejal, da kaže, da je predlog za izločitev dokazov utemljen. Matoza sicer skrbi ravnanje sodišča, ki če je "namenjen slabitvi opozicije, ruši temelje demokratične ureditve".
Policija: Preiskovali smo sum kaznivega dejanja
"Policijska uprava Ljubljana na podlagi zahtevka okrožnega državnega tožilstva Ljubljana vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja. V tej zvezi so danes kriminalisti Policijske uprave Ljubljana na Trstenjakovi ulici v Ljubljani opravili določene aktivnosti iz predkazenskega postopka.
Zaradi varstva predkazenskega postopka in zaradi nadaljnjih postopkov policije, vam več informacij ne moremo posredovati,"
so zapisali v sporočilu za javnost.
Podatkov o konkretnih osebah ne morejo posredovati, prav tako ne morejo komentirati navedb posameznikov, so še dodali.

Pozno zvečer se je s sporočilom za javnost še enkrat oglasil predstavnik PU Ljubljana za stike z javnostmi, Vinko Stojnšek: "Policijska uprava Ljubljana ponovno odločno zavrača kakršnekoli namige, navedbe o "političnem ozadju" omenjene preiskave. Današnje aktivnosti kriminalistov v Trstenjakovi ulici v Ljubljani so potekale na podlagi 2. odstvaka 148. čl. (zbiranje obvestil od oseb, ki bi lahko dale informacije, ki so pomembne za predkazenski postopek) in v skladu z pooblastili, ki jih policija ima. V tem primeru NI šlo za preiskovalna dejanja za katera bi kriminalisti potrebovali odredbo sodišča (hišna preiskava, zaseg predmetov...). Obisk kriminalistov je bil vnaprej dogovorjen z osebami s katerimi bi pogovor potekal. Prav tako so neutemeljeni očitki, da so aktivnosti policije vezane na predvolilno obdobje saj so posamezne aktivnosti potekale že letos junija."

Ko smo jih vprašali, zakaj kaj pravzaprav počneta, sta rekla, da počneta tisto, kar dobita na mizo, kar jim šefi naročijo. Priti na obisk pa ne povedat zakaj si prišel, kaj iščeš, na kaki pravni osnovi iščeš, je kaj? Vznemirjanje.

Gorenak