Posle Francija Zavrla naj bi preiskovali kriminalisti. Foto: BoBo
Posle Francija Zavrla naj bi preiskovali kriminalisti. Foto: BoBo
Afera Zavrl

Neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za preiskavo sumov zlorab in pranja denarja, neuradno pa naj bi preiskovali znanega lastnika oglaševalske agencije Pristop Francija Zavrla, podjetje Pristop ter podjetja v lasti Zavrla ali lastniško povezana s podjetjem Pristop.

Franci Zavrl, lastnik največje in najvplivnejše PR-agencije v Sloveniji, nekoč novinar, legendarni urednik Mladine, procesiran v aferi JBTZ leta 1988, naj bi bil nov obraz na tajkunski tarči Naciolnalnega preiskovalnega organa.

"Del kriminalistične preiskave, o kateri sprašujete, je v sklepni fazi, o ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo," vprašanje, koga in kaj v povezavi s preprodajo podjetja Promart preiskujejo, uradno potrjujejo na Generalni policijski upravi.

"Predkazenski postopek poteka, preiskava je zelo kompleksna, vanjo je vpletenih več fizičnih in pravnih oseb, tudi mednarodno," še sporočajo s policije.

Kriminalistična preiskava naj bi se širila
Neuradno naj bi se kriminalistična preiskava sumov pranja denarja širila. Ali gre zgolj za Promart ali preiskavo širijo na poslovni model kar 52 podjetij, v katere je vpet Franci Zavrl, ali tudi na poslovne poti Bojana Petana, ki obvladuje DZS, nismo izvedeli.

Mediji so že poročali, da je podjetje Promart Rajko Janša aprila 2007 za milijon in sto petdeset tisoč evrov prodal Zavrlu. Kot nam je potrdil Bojan Petan, je aprila 2009 od Zavrla 90-odstotni delež Promarta kupilo podjetje DZS in ga oktobra 2010 prodalo naprej.

Kupilo naj bi ga hrvaško podjetje MAVOTA v lasti Mateja Perkovića, nekdanjega vodje hrvaške davčne uprave, ki naj bi bil poslovno povezan s Petanom tudi prek drugih svojih podjetij. A tudi Perković naj bi Promart že prodal. Komu, ni znano.

Predsednik nadzornega sveta Promarta je Franci Zavrl. Promart, ki je po letu 2009 tako rekoč izgubil posle, zdaj za milijonsko vsoto kupuje podjetje Atacama, ponovno od Rajka Janše.

Rajko Janša in Franci Zavrl pravita, da kupnina še ni poravnana in da bi morala biti izplačana do konca meseca. Kot nam je še pojasnil Zavrl, ne on in ne podjetja v njegovi lasti Atacame ne kupujejo.

Mojca Š. Pašek, Televizija Slovenija

Afera Zavrl