Na veliki petek so Jezusa križali. Foto: MMC RTV SLO
Na veliki petek so Jezusa križali. Foto: MMC RTV SLO
Kristjani se spominjajo Jezusove smrti na križu
Velikonočni duh za brezdomce

Veliki petek je edini dan, ko se v Katoliški cerkvi ne darujejo maše. Zapovedan je strogi post, za ta dan pa je značilno čaščenje križa v znak hvaležnosti in spoštovanja. V cerkvah pri bogoslužju berejo evangelijska poročila o Kristusovem trpljenju, imenovana pasjon. Tudi v pravoslavnih cerkvah ni liturgije, pač pa pripravijo posebna bogoslulžja, ki so povezana s sporočilom o trpljenju. V evangeličanskih cerkvah na veliki petek oltar prekrijejo s črnim prtom, nanj pa postavijo trnjevo krono.

Ljubljanski nadškof Anton Stres je obrede vodil v ljubljanski stolnici. Ob 15.00 je v mariborski stolnici obrede velikega petka, ki se ga bo udeležil tudi mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger, ob 19.00 pa je večerne obrede vodil mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek. Evangeličanski škof Geza Erniša je obrede vodil v Moravskih Toplicah ob 10.00.

Na isti dan kot katoličani in evangeličani, bodo letos veliko noč obhajali tudi pravoslavni kristjani. Pahor Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani Peran Boškovič je v ljubljanski pravoslavni cerkvi ob 17.00 vodil večerne obrede.

Po Sloveniji številne prireditve
Zgornja Kungota:
Razstava ročno izdelanih pirhov
Pragersko: Natečaj za najlepšo pisanko
Zgornji Leskovec: Razstava pisank, velikonočnih jedi in presmecov
Celje: Razstava pisanic Jožeta Žlausa
Drešinja (Žalec): velikonočna razstava
Podčetrtek: Razstava velikonočnih pirhov
Sveta Gora: Razstava pirhov
Dolenjske Toplice: Razstava velikonočnih jedi
Pivola pri Mariboru: Lov na velikonočna jajčka
Mirna Peč: Vseslovenski blagoslov motorjev

Ljubljansko območno združenje Rdečega križa pripravlja projekt Velikonočni pirhi za brezdomce, v okviru katerega bodo v Humanitarnem centru pripravili pogostitev s pecivom, sadjem, čajem ter brezdomce obdarili z velikonočnimi pirhi. Ljubljanski Rotaract pa pripravlja dobrodelno akcijo Velikonočna sreča 2010, v okviru katere bodo pirhe razdeljevali na osrednji ljubljanski tržnici, z zbranimi prostovoljnimi prispevki pa bodo pomagali Stanovanjski skupnosti Črnuška gmajna.

Kristjani se spominjajo Jezusove smrti na križu
Velikonočni duh za brezdomce