Novico o podpisu sklepa o pomilostitvi Toma Križnarja je v soboto sporočilo slovensko zunanje ministrstvo, potrdili pa so jo tudi v uradu predsednika republike. Foto: EPA
Novico o podpisu sklepa o pomilostitvi Toma Križnarja je v soboto sporočilo slovensko zunanje ministrstvo, potrdili pa so jo tudi v uradu predsednika republike. Foto: EPA
Križnar, ki je raziskoval razmere v nemirni pokrajini Darfur, je vzbudil zanimanje nekaterih tujih medijev. O njegovi pomilostitvi so poročali britanski BBC, ameriška tiskovna agencija AP in sudanska tiskovna agencija SUNA. Foto: EPA

Njegova pot domov naj bi potekala prek Kartuma in Kaira. Slovenski konzul Andrej Dernovšček pa je izvedel, da so sudanske oblasti Križnarju že izdale izstopni vizum. Dernovšček ima pri sebi nadomestni potni list, ki mu ga je zunanje ministrstvo izdalo za primer, če Križnar ne bi prejel svojih dokumentov ob odhodu iz zapora. Za odhod iz države bo potreboval potni list in izstopni vizum.

Uradnega predsednikovega ukaza ni prejel še nihče
Kot je pojasnil generalni direktor direktorata za mednarodno pravo na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter, uradnega predsednikovega ukaza nima še nihče, zato tudi nihče ne ve, kaj je tam zapisano. Dodal je še, da bi se moral Križnar v Slovenijo vrniti prek sosednjega Čada, le če tako izrecno piše v predsednikovem ukazu.

Odvetnik uradno še ni seznanjen
Križnarjev odvetnik Mohamed Mahdžub je povedal, da uradnega odloka o pomilostitvi še ni prejel. Mahdžub je povedal še, da ve le, da je sudanski predsednik Omar Al Bašir Križnarja pomilostil, ne ve pa, na podlagi česa. Trenutno čaka nanj v El Faširju in ima zanj pripravljeno letalsko vozovnico za sudansko prestolnico Kartum.

Andrej Šter pa je pojasnil, da je Al Bašir Križnarju sicer odpustil služenje izrečene kazni, ni ga pa oprostil obtožb. Odvetnik, ki ga je najelo ministrstvo, naj bi se tako še naprej trudil, da bi Križnarja oprostili tudi že plačane globe in mu vrnili zaseženo premoženje.

Križnar najprej obsojen na dveletno zaporno kazen
Kot je znano, je sodišče v El Faširju Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, obsodilo na dve leti zapora zaradi nezakonitega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in odredilo plačilo 2.000 evrov kazni.