Krkovič je zanikal obtožbe, ki jih - očitno iz obtožnice - povzema Mladina. Foto: MMC RTV SLO
Krkovič je zanikal obtožbe, ki jih - očitno iz obtožnice - povzema Mladina. Foto: MMC RTV SLO
Tone Krkovič in Janez Janša
Tako Krkovič kot Janša zanikata obtožbe in vpletenost v nakup patrij. Foto: BoBo
Ivan Črnkovič
Sramota je za državo, da se v časopisih objavi natančne podatke o neki ovadbi, ki je obtoženci nimajo, je v odzivu na objavo vsebine obtožnice v zadevi Patria povedal direktor Rotisa Črnkovič. Foto: BoBo
Janša se je odzval na namigovanja o obtožnici

Proti Krkoviču naj bi po poročanju Mladine vrhovno državno tožilstvo 6. avgusta na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog. V njem je med drugim zapisano, da naj bi na sestanku 1. septembra 2005 v prostorih Holdinga Slovenskih elektrarn predstavniku Patrie Reiju Niitynenu in Hansu Wolfgangu Riedlu z grožnjo svetoval, naj si Patria za t. i. industrijskega partnerja v Sloveniji izbere Rotis.

"Sprašujem se, ali živim v pravni državi," je na to dejal Krkovič. Pravi, da je en medij zgodbo posredoval v javnost, nato pa ga tudi drugi mediji - morda nehote - najprej javno linčajo, obtožijo in celo obsodijo. "Jaz pa sploh še nisem prejel nobene obtožnice in ne vem, kaj naj bi zakrivil in česa sem obtožen," je poudaril.

"Mladina že dvakrat obsojena zaradi klevet"
Angažiranje Mladine ga ne čudi, saj se je bila po njegovih besedah vedno pripravljena postaviti v vlogo orožja za doseganje ciljev politike, ko je ta to potrebovala. Tako tudi leta 1994 v okviru dogodkov, znanih pod imenom Depala vas, dodaja. Sicer pa je bila po njegovih besedah že dvakrat pravnomočno obsojena zaradi klevet na njegov račun.

Pri časniku so bili očitno "edini privilegirani, ki imajo v rokah obtožnico in to obtožnico razkazujejo". Zato bi moralo po njegovem mnenju biti težišče zaskrbljenosti javnosti usmerjeno v to, kje neki medij dobi obtožnico in zakaj so jo dobili v roke samo oni.

Mladina je poročala, da je vrhovno državno tožilstvo vložilo obtožne predloge zoper Jožeta Zagožna, Janeza Janšo, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča.

.

Preberite odziv Janeza Janše:
Partija ali njena naslednica udbomafija očitno še vedno živa


"Z nakupom patrij nimam nobene veze"
O samih obtožbah je dejal, da z nakupom patrij nima nobene veze, kljub temu pa, kot pravi, nikoli ni tajil navzočnosti na srečanju 1. septembra 2005 v prostorih Holdinga Slovenskih elektrarn, ki "se ga je načrtno prekvalificiralo v nekakšen sestanek". A vsaj zanj to ni bil nikakršen sestanek, saj je bil tam navzoč naključno: "Praktično nisem imel čisto nikakršne vloge."

Zatrdil je, da nikomur ni izročil nobene vizitke, pač pa je tam srečal tujca, ki ju pozneje ni nikoli več videl. Zanika tudi, da bi komur koli grozil. "Naj mi najprej odgovorijo, v kakšnem jeziku sem jim grozil. Ti ljudje so med sabo vsi govorili nemško, jaz pa nemško ne govorim," je še dodal.

Tudi Črnkovič zanika obtožbe
Na tem sestanku naj bi bil tudi direktor Rotisa Ivan Črnkovič in skupaj s Krkovičem sta po pisanju Mladine predstavniku Patrie svetovala, da naj za t. i. industrijskega partnerja v Sloveniji izbere Črnkoviča (Rotis). Kriminalisti naj bi v Črnkovičevem računalniku našli načrt za delitev denarja, ki naj bi ga Rotis prejel od Patrie.

Črnkovič te obtožbe zanika in pravi, da tudi on ni prejel obtožnice. Zatrjuje, da nima razdelilnika za delitev provizije in da ni dobil osmih milijonov evrov. Največja sramota za slovensko državo oziroma za pravno državo in za poštenje te države pa je po njegovem prepričanju to, da je bila v časopisu objavljena vsebina obtožnice, ki je sam nima.

Janša se je odzval na namigovanja o obtožnici