Kučan meni, da je bil v času osamosvajanj naiven, kar so nekateri izkoristili. Foto: Borut Živulović/BoBo
Kučan meni, da je bil v času osamosvajanj naiven, kar so nekateri izkoristili. Foto: Borut Živulović/BoBo
Kučan se je odzval na ovadbo

"Vselej znova sem prizadet in ogorčen nad prirejanjem dogodkov, povezanih z osamosvajanjem Slovenije," se je v izjavi za javnost odzval Kučan. "To prirejanje in ponarejanje" pa ne koristi razkrivanju morebitnih neznanih stvari iz osamosvojitvenega časa, ampak služi osebnim političnim in strankarskim interesom posameznikov, je ocenil.

Dodal je, da ne ve, kakšni bi lahko bili motivi VSO-ja, da ga je ovadil, a ovadbe ni želel komentirati. "Ovadbo razumem kot politični pritisk na sodišče," je pristavil. "Poudaril bi, da je treba upoštevati, kakšne so bile takrat razmere v Jugoslaviji v času osamosvajanja. Jaz sem takrat presojal, kakor sem, in sem tehtal tako, da ne bi povzročal škode in nepotrebnih žrtev," je dodal.

Hočevar mu je lagal, pravi Kučan
Hkrati pa je priznal, da je tedaj bil naiven, in da so nekateri izigrali njegovo zaupanje. Izpostavil je takratnega načelnika TO-ja Ivana Hočevarja. Ta ne samo, da ga o ukazu za predajo orožja ni obvestil, ampak je tudi na njegovo izrecno vprašanje govoril neresnico, je zatrdil Kučan. Na drugem sestanku s člani predsedstva pa je le priznal ukaz o razorožitvi in tudi ukaz, da o tem ne sme obvestiti slovenskega državnega vodstva.

Ukaz so v Beogradu izdali 15. maja, ko so dan pozneje začela prihajati obvestila z občinskih štabov, je poklical Hočevarja, ki mu je dejal, da gre za zamenjavo trofejnega orožja. "Jaz sem mu verjel, bil je slovenski general, na to mesto postavljen tudi s soglasjem slovenskega političnega vodstva," je pojasnil. Šele dan pozneje, ko je bilo informacij že več, ga je znova poklical. Hočevar je prišel na sestanek in priznal ukaze.

Njegovo zaupanje je izigral tudi takratni minister za obrambo Janez Janša, "ki je v imenu tega zaupanja razvijal ilegalno trgovino z orožjem," je še dodal Kučan.

Ovadba zaradi veleizdaje
Spomnimo, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je v torek vložilo kazensko ovadbo zoper Kučana. Zagrešil naj bi veleizdajo, in sicer tako, da leta 1990 ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe, ki jo je zahtevala Jugoslovanska ljudska armada.

"Če je 25 let minilo od takrat, ko so jugogenerali oz. jugopolkovniki izvajali agresijo in bili na vseh inštancah slovenskega sodstva pravnomočno oproščeni in če je minilo 25 let od tega, ko se na podlagi anonimne prijave gospod Tone Krkovič, brigadir, ki je vodil ta oboroženi odpor, mora zagovarjati na sodišču, se nam je zdelo prav, da po 25 letih na sodišču odgovarjajo tudi tisti, ki so takrat vršili najvišjo funkcijo v vojski," je v Odmevih predsednik VSO-ja Aleš Hojs pojasnil razloge, zakaj ovadba šele zdaj.

Kučan se je odzval na ovadbo