VSO trdi, da je bil Kučan kot odgovorni funkcionar obveščen, a na podlagi obvestil ni ustrezno oz. dolžno ukrepal. Foto: BoBo
VSO trdi, da je bil Kučan kot odgovorni funkcionar obveščen, a na podlagi obvestil ni ustrezno oz. dolžno ukrepal. Foto: BoBo

Nihče od tistih, ki so pred 25 leti tukaj pobijali, pred slovenskimi sodišči ni odgovarjal, čeprav je bilo vloženih več kot 100 kazenskih ovadb. Vsi so bili oproščeni, in to kljub konkretnim neposrednim ukazom, ki so jih dajali.

Janez Janša
Kučan
Ovadba se nanaša na čas osamosvajanja. Na fotografiji Tone Krkovič, Janez Janša in Milan Kučan. Foto: BoBo

Vlagatelji želijo z osebno in politično diskreditacijo nekdanjega predsednika republike zrušiti enega od temeljev slovenske državnosti in njenega ustroja, to je institut predsednika republike.

Matjaž Han, SD
Kučan ovaden zaradi domnevne veleizdaje

Po besedah predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleša Hojsa je 15. maja 1990 takratni načelnik Teritorialne obrambe (TO) Ivan Hočevar po navodilih beograjskih oblasti izdal ukaz, da morajo vsi štabi TO-ja svoje orožje predati v skladišča Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Na podlagi ukaza so štabi začeli izročati orožje, le v 13 občinah so se temu uprli.

Ker je Slovenija novo, demokratično vlado dobila šele dan pozneje, je bil po Hojsovih besedah edini operativni organ v državi predsedstvo republike (konstituirano je bilo 10. maja 1990), ki ga je vodil Kučan. Hkrati je bilo predsedstvo po takratni zakonodaji vrhovni poveljnik TO-ja v času miru, je spomnil Hojs.


Sporni trije dnevi
Kot tako bi po prepričanju Hojsa in VSO-ja 15. maja 1990 moralo izdati ukaz, naj TO orožja ne izroča JLA-ju, a je to storilo šele 18. maja popoldne, ko je bila večina orožja že predanega. S tem je po mnenju VSO-ja Kučan zagrešil veleizdajo in sabotažo, ki ju kazenski zakonik opredeljuje kot kaznivi dejanji.

Zakaj pa so se za ovadbo odločili šele po 25 letih, je zanimalo voditelja Odmevov Slavka Bobovnika? "Od dogodka, s katerim je TO preusmeril potek vojne, torej od sestrelitve helikopterja nad Igom in nad Ljubljano je prav tako minilo 25 let. Prav tako je minilo 25 let od agresije, ki so jo izvajali jugogenerali nad Slovenijo. Če je 25 let minilo od takrat, ko so jugogenerali, oz. jugopolkovniki, izvajali agresijo in bili na vseh inštancah slovenskega sodstva pravnomočno oproščeni in če je minilo 25 let od tega, ko se na podlagi anonimne prijave gospod Tone Krkovič, brigadir, ki je vodil ta oborožen odpor, mora zagovarjati na sodišču, se nam je zdelo prav, da po 25 na sodišču odgovarjajo tudi tisti, ki so takrat vršili najvišjo funkcijo v vojski," je v Odmevih Hojs pojasnil razloge, zakaj ovadba šele zdaj.

Po besedah obrambnega ministra v času osamosvajanja Janeza Janše ne držijo dosedanja Kučanova zatrjevanja, da je bilo predsedstvo o ukazu obveščeno 17. maja. "To je notorična laž," je dejal. Po Janševih besedah je predsedstvo v enem izmed poročil celo samo priznalo, da je bilo o ukazu obveščeno že 15. maja. Pozneje je sicer izdalo drugo poročilo, v katerem je zapisano, da je bilo obveščeno 17. maja, a obstajajo tudi drugi dokumenti, objavljeni v knjigi Veleizdaja Slovenije, ki dokazujejo, da ni tako, je dejal Janša.

Teritorialna obramba je imela po Janševih besedah okoli 110.000 kosov orožja. Če ne bi prišlo do razorožitve oziroma predaje orožja JLA, se jugoslovanske oblasti po njegovem prepričanju Slovenije ne bi upale napasti. "Zato gre za dejanje, ki je povzročilo smrt večjega števila oseb in veliko materialno škodo," je poudaril.

Ovadba, ki so jo podali tako na tožilstvo kot policijo, je po Hojsovih besedah obširno obrazložena in podprta z dokumenti. Vse, kar v VSO pričakujejo od organov pregona, pa je, da "bodo opravili svojo zakonsko dolžnost in ovadbo sprocesirali".
Janša: Vsi so bili oproščeni kljub dokazom
Janšo sicer moti nedejavnost slovenskih organov pregona, ko gre za tiste, ki so bili krivi za agresijo na Slovenijo. "Nihče od tistih, ki so pred 25 leti tukaj pobijali, pred slovenskimi sodišči ni odgovarjal, čeprav je bilo vloženih več kot 100 kazenskih ovadb. Vsi so bili oproščeni, in to kljub konkretnim neposrednim ukazom, ki so jih dajali," je dejal.

Takratni notranji minister Igor Bavčar pa je dodal, da smo namesto pregona agresorjev danes soočeni s kriminaliziranjem ljudi, ki so sodelovali pri osamosvojitvi. "To, kar se danes dogaja brigadirju Tonetu Krkoviču, je jasen dokaz tega," je dejal.

Kučanov odziv v sredo
Kučan se bo na ovadbo odzval v sredo, je povedala njegova predstavnica Špela Furlan.
Je pa ob robu snemanja dokumentarca dogodek kratko komentiral za TV Slovenija. "Moja vest je mirna. Tisti, ki bi me morali o tem obvestiti, in na podlagi obvestila, katerega bi jaz lahko ravnal drugače, me o tem niso obvestili. Ker kot pravijo, niso imeli zaupanja v mene in bi lahko veliko tvegali," je izjavil.

SD ovadbo obsoja
Po mnenju stranke SD je ovadba poskus vlagateljev, da si "lastijo zasluge slovenske osamosvojitve". Kot je v izjavi za medije zapisal vodja SD-jevih poslancev Matjaž Han, želijo vlagatelji z "osebno in politično diskreditacijo nekdanjega predsednika republike zrušiti enega od temeljev slovenske državnosti in njenega ustroja, to je institut predsednika republike". Gre za dejanje, vredno vse obsodbe, in terja ustrezno odgovornost, je dejal.

Kučan je imel po Hanovih navedbah v časih slovenske osamosvojitve eno najbolj izpostavljenih vlog in mu je treba priznati velike zasluge pri vzpostavljanju naše države in utrjevanju njene veljave v širšem mednarodnem okolju.

Slovensko državnost, državo in njene demokratične institute želijo vlagatelji ovadbe po njegovem prepričanju "podrediti radikalnim ideologijam, da bodo služili zgolj oblastniškim namenom nedržavotvornega dela desne politične opcije". V SD-ju ob tem pozivajo "vse sile razuma v državi", da svoje misli in delo usmerijo v prihodnost, preteklost pa pustijo zgodovini, je še poudaril Han.

Kučan je sodelavec SD-jevega Foruma starejših.





Nihče od tistih, ki so pred 25 leti tukaj pobijali, pred slovenskimi sodišči ni odgovarjal, čeprav je bilo vloženih več kot 100 kazenskih ovadb. Vsi so bili oproščeni, in to kljub konkretnim neposrednim ukazom, ki so jih dajali.

Janez Janša

Vlagatelji želijo z osebno in politično diskreditacijo nekdanjega predsednika republike zrušiti enega od temeljev slovenske državnosti in njenega ustroja, to je institut predsednika republike.

Matjaž Han, SD
Kučan ovaden zaradi domnevne veleizdaje